Ηνωμένο Βασίλειο | Ευθανασία στο αλπακά Τζερόνιμο

0

Μετά από τέσσερα χρόνια δικαστικής διαμάχης, διαμαρτυριών και επεμβάσεων διασημοτήτων, ο Τζερόνιμο, το οκτάχρονο αλπακά του Ηνωμένου Βασιλείου, θανατώθηκε.

Το ζώο, το οποίο βρέθηκε δύο φορές θετικό στη φυματίωση βοοειδών και του οποίου η κατάσταση προκάλεσε έντονη συζήτηση σε όλη τη χώρα, μεταφέρθηκε από το σπίτι του στο Shepherds Close Farm στο νότιο Γκλόστερσχαϊρ χθες Τρίτη και του έγινε ευθανασία.

Περίπου στις 11 το πρωί, μια ομάδα τεσσάρων κτηνιάτρων από το Τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra), ντυμένη με προστατευτικές φόρμες και υποστηριζόμενη από τουλάχιστον 10 αστυνομικούς, υπέβαλε το αλπακά σε ευθανασία.

Η εντολή είχε οδηγήσει την ιδιοκτήτριά του, Έλεν Μακντόναλντ, κτηνίατρος η ίδια, να κάνει έκκληση στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τη σύζυγό του Κάρι να δείξουν έλεος. Κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για «κακοποίηση».

Οι υποστηρικτές του Τζερόνιμο, είχαν κατασκηνώσει στο αγρόκτημα για να προστατεύσουν το ζώο, ενώ ακολούθησαν και έντονες διαμαρτυρίες.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά, επίμονα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις, και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, προτείνοντας μια διαφορετική πορεία που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις προτεραιότητές της στην αντιμετώπιση της φυματίωσης των βοοειδών και επίσης να σώσει τη ζωή του Τζερόνιμο. Η κυβέρνηση αρνήθηκε», είπε η Μακντόναλντ. Και πρόσθεσε: «Τώρα γνωρίζουμε ότι όχι μόνο αγνόησαν τις συνεχείς εκκλήσεις μας για εποικοδομητικό διάλογο αλλά δεν είχαν καμία πρόθεση να ασχοληθούν μαζί μας. Στην πραγματικότητα, όλη την ώρα σχεδίαζαν απλώς να δολοφονήσουν τον Τζερόνιμο».

Ο Τζερόνιμο μεταφέρθηκε στην Αγγλία από τη Νέα Ζηλανδία από την Μακντόναλντ τον Αύγουστο του 2017 και βρέθηκε θετικός σε φυματίωση τον ίδιο μήνα. Από τότε ζούσε απομονωμένος – ενώ μπορούσε να δει μερικά από τα άλλα 80 αλπάκα στο αγρόκτημα, με έναν φράχτη ανάμεσά τους.

πηγή – φωτο: theguardian