Social-ισμός

0

Γράφει ο Γρηγόρης Μπακλώρης

Δεκαετία ορόσημο

Όταν ο Mark Zuckerberg πρωτοξεκίνησε ως φοιτητής την πλατφόρμα του Facebook, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο θα άλλαζε για πάντα τις ζωές των ανθρώπων. Όλοι οι κολοσσοί “έπεσαν” με τα μούτρα πάνω του, αντιλαμβανόμενοι ότι, είχαν “χτυπήσει” φλέβα χρυσού. Σήμερα μετά απο περίπου μια δεκαετία, όπου όλα έγιναν σε fast-forward, η ντοπαμίνη μας είναι τα social media χωρίς καμία αμφιβολία. Είθισται πλέον ότιδήποτε συμβαίνει στην καθημερινότητα, να το post-άρουμε φυσιολογικότατα για να νιώσουμε κομμάτι ενός τεράστιου παζλ.

facebook

Πειραματόζωα

Η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία σε συμμετοχή και αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών που διαφημίζουν υπηρεσίες και αμείβονται βεβαίως αδρά για κάθε κοινοποίηση. Το επάγγελμα του influencer αυτή τη στιγμή είναι κάτι σαν το “το παιδί θα περάσει Ιατρική“. Χρειάζεται να καταναλώσεις ώρες και να καταστρώσεις πλάνα ώστε να προσελκύσεις followers, και μέσα απο αυτούς εταιρείες, οι οποίες και “ποντάρουν “ πάνω σου για να διαφημιστούν, θησαυρίζουν. Πανέξυπνο θα έλεγε κάποιος ο οποίος δεν είχε ποτέ του φιλοδοξίες ή όνειρα, καθώς είναι win-win  η κατάσταση ή έτσι νομίζει.

Insta

– Μα η κοινωνία και η εποχή αλλάζει !

Με συγχωρείτε κυρία μου, αλλά η κοινωνία ακόμα έχει ανεργία, φτώχεια και αναρίθμητα ψυχολογικά προβλήματα. Δεν είναι μισαλλοδοξία ούτε και πεσιμισμός να κοιτάς το πρόβλημα στα μάτια. Αυτό που έχει καταφέρει το instagram, είναι να “πλασάρει” μια τέλεια  καθημερινότητα, τόσο εύθραστη όμως ,που ίσα-ίσα να την ακουμπήσεις “σπάει “ και παρασέρνει μαζί σαν χείμαρρος, χρήστες (ναρκωτικής ουσίας βεβαίως) που έγιναν πειραματόζωα για να νιώσουν σημαντικοί, μέσα στην ασήμαντη ζωή .

– Υπερβολικός.

Αν είναι υπερβολή όλες σου οι κινήσεις, οι σκέψεις και τα συναισθήματα να καθορίζονται απο μια συσκευή, ευχαριστώ αλλά είμαστε σε άλλο μήκος κύματος. Βεβαιώς και όλοι είμαστε χρήστες και φυσικά το μέτρο έχει τον πιο σημαντικό ρόλο . Αλλά εδώ μιλάμε για μια κατάσταση που θυμίζει την ομώνυμη ταινία με τον Jim Carrey το Truman Show. Μια ταινία έπος, όπου ο πρωταγωνιστής ζει σε μια εικονική πραγματικότητα (φυσικα και είναι εικονική) , όπου όλοι τον παρακολουθούν 24/7 και αυτός θεωρεί, ότι έχει τον έλεγχο της ζωής του , ενώ ζει σε μια πλάνη. Έτσι το ίδιο συμβαίνει και με τα social media τα οποία σου καλύπτουν ανασφάλειες, σε “ανεβάζουν” ψυχολογικά  και χωρίς να το καταλαβαίνεις σου δημιουργούν μεγαλύτερες ανασφάλειες . Έχεις χειραγωγηθεί, έχεις εξαπατηθεί, διότι η ζωή όσο κλισέ και να ακούγεται είναι αυτή που “φωτογραφίζεις” με τα μάτια και όχι με την κάμερα. Είναι πιο μαγική η ανάμνηση όταν την ανασύρεις απο το μυαλό και την πλάθεις όπως εσύ θες.

all social

Το δεδομένο όταν θα γίνει ζητούμενο θα αλλάξει τις ζωές όλων. Στα μεγάλα σχέδια υπάρχει πάντα και το σχέδιο της διαφυγής και συνήθως δεν γίνεται με ομαλό τρόπο. Η πτώση είναι συνήθως απότομη και πολλές φορές η πληγή που ανοίγει δεν κλείνει και ποτέ. Ο νοών νοείτω.