Ένα τσιγάρο δρόμος

0

Γράφει ο Γρηγόρης Μπακλώρης

Το περασμένο Σάββατο αποφάσισα να εξορμήσω σε ένα πολυσύχναστο bar στο κέντρο της Αθήνας.Για κακή μου τύχη μόλις παράγγειλα,σαν μανιακός καπνιστής έκανα την μηχανική κίνηση να ανάψω τσιγάρο. Ο σερβιτόρος του καταστήματος με πληροφόρησε ότι πρέπει να είμαι προσεκτικός και διακριτικός εξαιτίας του νόμου.Μου φάνηκε εντελώς γελοία η λέξη «διακριτικός» καθώς από παντού έβλεπες την κάπνα του τσιγάρου σε ολόκληρο το μαγαζί.Τον ρώτησα πόσο είναι το πρόστιμο και μου απάντησε γύρω στα 500 ευρώ.

Κάπου εκεί δεν κρατήθηκα να μη γελάσω με τους νόμους (για ακόμη μια φορά ).Ναι,είναι γεγονός ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο αντι-καπνιστικός νόμος,καθολικά και χωρίς εξαιρέσεις. Ναι σαν καπνιστής θα δυσκολευτώ στην αρχή, αλλά δεν βαριέσαι θα το συνηθίσω. Είναι θέμα παιδείας και σεβασμού απέναντι στο συνάνθρωπο,αλλά για μισό λεπτό, 500 ευρώ πρόστιμο ;

Είναι τόσο εγκληματική ενέργεια να ανάψω τσιγάρο και 700 ευρώ πρόστιμο να παραβιάσω τον ερυθρό σηματοδότη ; Δηλαδή είμαστε πρωταθλητές στην παραβίαση του ΚΟΚ και ενοχλεί το κράτος το τσιγάρο ;

Ζούμε στη χώρα που καθημερινά γίνονται τροχαία θανατηφόρα ατυχήματα και το κράτος θέλει να πατάξει το τσιγάρο. Και στις δύο περιπτώσεις δεν αντιλέγω ότι ζημιώνεις την υγεία του συνανθρώπου σου,αλλά αν το κράτος θέλει να εφαρμόσει ρηξικέλευθα νομοσχέδια με καθολική υπακοή ,τότε πρέπει να επιβάλλει έναν καινούριο ΚΟΚ όπου η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη ή η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να είναι τουλάχιστον 3000 ευρώ(χωρίς καμία δόση πλάκας ).

Ναι,τότε μαζί και εγώ να μη ξαναγελάσω με κανένα νόμο ,μαζί όλοι οι πολίτες να μην ανάψουμε τσιγάρο ποτέ ξανά .Όχι όμως να φεύγεις μεθυσμένος από τα νυχτερινά κέντρα και στο πέρασμα να σκοτώνεις με το αυτοκίνητο.Εκεί θέλω το κράτος αυστηρό και πανταχού παρών.

Σε κάθε φανάρι να υπάρχει αστυνόμευση ή έστω κάμερες . Δεν είναι αποδεκτό να «σπαταλάμε» δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά προγράμματα για την ασφάλεια (σε περίπτωση πολέμου)και να μην υπάρχει ένα πλάνο,ούτε καν νόμος για την εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων . Δεν μπορείς να λες ότι ανήκουμε στην Ευρώπη (άρα τέλος το τσιγάρο)και να επικρατεί ένας χάος στην άσφαλτο.

Ναι ας εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος ,αλλά αλκοόλ σε συνδυασμό με οδήγηση είναι εγκληματική ενέργεια ,που το κράτος κάνει συνεχώς τα στραβά μάτια.  3000 ευρώ πρόστιμο λοιπόν, για κάθε παραβάτη του ΚΟΚ και καθολική απαγόρευση του καπνίσματος .Έτσι λειτουργούν τα σοβαρά κράτη κύριοι .