Αφγανιστάν, αεροδρόμιο Καμπούλ | Η Βρετανία προειδοποιεί για επικείμενη επίθεση αυτοκτονίας

0

Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία τερματίζουν τις πτήσεις απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ

Υπάρχουν «πάρα πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ένοπλοι σχεδιάζουν επίθεση με στόχο τους συγκεντρωμένους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι.

Αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συμβούλευσε τους πολίτες να μην μεταβαίνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι του Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν για να επιβιβαστούν σε μια πτήση που θα τους μεταφέρει εκτός της χώρας ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας της Τρίτης 31 Αυγούστου για την ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Ο Χίπι επιβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες για πιθανή επίθεση αυτοκτονίας από μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν γίνει «πολύ πιο αξιόπιστες».

«Υπάρχει τώρα πολύ, πάρα πολύ αξιόπιστη πληροφόρηση για επικείμενη επίθεση και γι’ αυτό άλλαξε χθες το βράδυ η σύσταση του Φόρεϊν Όφις, ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να έρχονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, θα πρέπει να μεταβούν σε ένα ασφαλές μέρος και να αναμένουν περισσότερες οδηγίες», δήλωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο του BBC.

«Νομίζω ότι υπάρχει διάθεση ανάμεσα σε πολλούς που περιμένουν στη σειρά να διακινδυνεύσουν, αλλά η πληροφορία γι’ αυτή την απειλή είναι πράγματι πολύ αξιόπιστη. Πραγματικά επίκειται», είπε.

Ο υπουργός είπε ότι οι δυτικές χώρες βασίζονται στους Ταλιμπάν για την ασφάλεια εκτός του αεροδρομίου και ότι, παρά τις προειδοποιήσεις, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που παραμένει εκεί.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η απειλή είναι σοβαρή. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε όσους βρίσκονται εκεί. Υπάρχει κάθε πιθανότητα, καθώς έρχονται νέες πληροφορίες, να μπορέσουμε να αλλάξουμε την οδηγία και να διεκπεραιώσουμε εκ νέου τις ροές των ανθρώπων, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση γι’ αυτό».

 

Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία τερματίζουν τις πτήσεις απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ

Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία ανακοίνωσαν πως διακόπτουν από σήμερα τις πτήσεις απομάκρυνσης πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ έπειτα από σχετικό αίτημα των αμερικανικών δυνάμεων.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως διακόπτει τις πτήσεις της αφού οι αμερικανικές δυνάμεις της ζήτησαν να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας πριν από τη δική τους αποχώρηση.

«Η Ολλανδία ενημερώθηκε σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι πρέπει να φύγει και θα οργανώσει τις τελευταίες πτήσεις αργότερα μέσα στην ημέρα», ανακοίνωσαν οι ολλανδοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας με επιστολή τους προς το κοινοβούλιο.

«Είναι μια οδυνηρή στιγμή διότι αυτό σημαίνει πως, παρά τις μεγάλες προσπάθειες κατά την προηγούμενη περίοδο, θα μείνουν πίσω άνθρωποι που δικαιούνται να μεταφερθούν στην Ολλανδία», πρόσθεσαν.

Στις Βρυξέλλες, ο Bέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο δήλωσε σήμερα πως η χώρα του τερμάτισε τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν αφού αμερικανικές πηγές ενημέρωσαν την κυβέρνηση για επικείμενη επίθεση καμικάζι γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Ντε Κρο είπε σε συνέντευξη Τύπου πως το Βέλγιο απομάκρυνε από την Καμπούλ λίγο περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, ενώ η τελευταία βελγική πτήση έφτασε στο Ισλαμαμπάντ χθες, Τετάρτη, το βράδυ.

«Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, της Τετάρτης, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά, λάβαμε πληροφορίες από αμερικανικές και άλλες πηγές ότι επίκειται επίθεση καμικάζι στην περιοχή του αεροδρομίου και η πρόσβαση μέσω των πυλών γινόταν όλο και πιο δύσκολη και σε κάποιο σημείο έγινε αδύνατη», δήλωσε ο Ντε Κρο.

Μεταξύ των 1.400 ανθρώπων που απομάκρυνε το Βέλγιο, οι περισσότεροι ήταν Βέλγοι υπήκοοι, όμως η χώρα αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων απομάκρυνε επίσης πολίτες για λογαριασμό άλλων χωρών, περιλαμβανομένης της Ολλανδίας.

Η Δανία ανακοίνωσε από την πλευρά της πως ολοκλήρωσε την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας της και των οικογενειών τους από την Καμπούλ.

«Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν είναι πλέον ασφαλείς», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Τρίνε Μπράμσεν μιλώντας χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο δανικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Το τελευταίο αεροπλάνο, που συμμετείχε στη αποστολή απομάκρυνσης που οργάνωσε η Δανία, έχει ήδη προσγειωθεί στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, δήλωσε η υπουργός.

Το αεροπλάνο αυτό μετέφερε από την Καμπούλ 90 ανθρώπους, τους τελευταίους Δανούς εργαζομένους, στρατιώτες και διπλωμάτες, πρόσθεσε.

Η Δανία απομάκρυνε τις τελευταίες ημέρες από το Αφγανιστάν περίπου 1.000 ανθρώπους.