ΕΕ | Τεχνικά λειτουργικό την 1η Ιουνίου το «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό»

The digital green pass of the european union with the QR code on the screen of a mobile held by a hand with a blurred green background. Immunity from Covid
0

Το ευρωπαϊκό «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό» ξεκίνησε από χθες Δευτέρα 10 Μαΐου μια πιλοτική φάση δοκιμών σε 18 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ισλανδία, για να είναι τεχνικά λειτουργικό την Τρίτη 1 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτές οι δοκιμές (δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά δεδομένα πολιτών) θα πραγματοποιηθούν για δύο εβδομάδες με τη συμμετοχή δύο ή τριών χωρών ημερησίως, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Γιοχάνες Μπάρκε. «Τα κράτη – μέλη και η Επιτροπή είναι σε πλήρη ετοιμότητα σ’ αυτή την πρώτη φάση των δοκιμών και είναι θετική η μεγάλη συμμετοχή των χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος. Στις χώρες που συμμετέχουν στη δοκιμή περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Παράλληλα με την τεχνική προετοιμασία, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς σήμερα πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση για το ζήτημα αυτό. Στόχος είναι ο κανονισμός για το «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό» να εγκριθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου. Η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δοθεί από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου και μετά.