Φρικτές εικόνες από την υπαίθρια αγορά τροφίμων που «γέννησε» τον κορωνοϊό

0

Η αποτρόπαια εικόνα των υπαίθριων αγορών τροφίμων της Κίνας, όπου σκυλιά βράζονται ζωντανά και νυχτερίδες σερβίρονται σε καλαμάκια όπως τα σουβλάκια προκαλεί σοκ και οργή. Πολύ οργή. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτά τα φρικτά μέρη γέννησαν τον νέο κορωνοϊό που άλλαξε εντελώς τις παγκόσμιες ισορροπίες και βύθισε ολόκληρες χώρες στην απόγνωση.

Θα φανταζόταν κανείς ότι η αγορά αυτή αφορά τους φτωχούς. Και όμως: το 2018 οι φρικτές υπαίθριες αγορές της Κίνας -όπου δεν υπάρχει κανένας απολύτως υγειονομικός έλεγχος- σημείωσαν τζίρο 150 δισεκ. δολαρίων. Πάμπλουτοι Κινέζοι πληρώνουν άπειρα χρήματα προκειμένου να τραφούν με σπάνια είδη ζώων καθώς πιστεύουν ότι λειτουργούν ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία.

Ο κορωνοϊός και οι νυχτερίδες

Όπως αναφέρουν επιστημονικές μελέτες, ο νέος κορωνοϊός, μεταφέρθηκε στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες που σερβίρονται στις κινέζικες υπαίθριες αγορές τροφίμων.

Η αγορά στην Ουχάν, την πόλη που «γέννησε» τον νέο κορωνοϊό, έκλεισε φέτος τον Ιανουάριο μετά από παρέμβαση των Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ήταν όμως αργά…