Κορωνοϊός, Μαδρίτη | Δικαστήριο απορρίπτει τα περιοριστικά μέτρα!

0

Δικαστήριο της Μαδρίτης απέρριψε τα μέτρα μερικού lockdown που έχουν επιβληθεί στην ισπανική πρωτεύουσα, διότι «πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες».

Έπειτα από εντολή του υπουργείου Υγείας, οι αρχές της περιφέρειας της Μαδρίτης απαγόρευσαν από την περασμένη Παρασκευή και για δύο εβδομάδες στους κατοίκους να μετακινούνται χωρίς ζωτικής σημασίας λόγους.

Η επιβολή των μέτρων έφερε σε σφοδρή αντιπαράθεση την κεντρική κυβέρνηση με τις τοπικές αρχές, οι οποίες έχουν την αρμοδιότητα σε θέματα δημόσιας υγείας και προσέφυγαν στην δικαιοσύνη κατά της απαγόρευσης.

Τα μέτρα του μερικού lockdown αφορούν τους κατοίκους της Μαδρίτης και εννέα ακόμη κοινοτήτων της περιφέρειας της ισπανικής πρωτεύουσας, οι οποίοι μπορούν να απομακρυνθούν από τα όρια του δήμου τους για να μεταβούν στην εργασία τους, στον γιατρό, σε δικαστήριο ή για να συνοδεύσουν τα παιδιά στο σχολείο. Οι πολίτες δεν είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους όπως συνέβη με την εφαρμογή του αυστηρού lockdown την άνοιξη, κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας Covid-19.

Στόχος των μέτρων είναι να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης για να μειωθεί η εκτόξευση των κρουσμάτων της νόσου στην περιοχή της Μαδρίτης, μιάς από τις πλέον πληγείσες από την επιδημία πόλεις της Ευρώπης.

Η δικαστική απόφαση αυξάνει την σύγχυση που επικρατεί εδώ και εβδομάδες ως προς την διαχείριση της πανδημίας στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας, καθώς η αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ και η δεξιά τοπική κυβέρνηση υπερασπίζονται δύο διαφορετικές πολιτικές.

Χωρίς το πράσινο φως της δικαιοσύνης, η αστυνομία δεν είναι σε θέση να επιβάλει πρόστιμα στα άτομα που δεν τηρούν τα μέτρα του μερικού lockdown.

Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της Covid-19 ξεπέρασε αυτήν την εβδομάδα τις 800.000 στην Ισπανία, όπου ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 32.000.

Η Ισπανία συγκαταλέγεται στις ώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό.

Στη σημερινή του απόφαση το δικαστήριο κρίνει ότι τα μέτρα του μερικού lockdown τα οποία επέβαλε η κεντρική κυβέρνηση «συνιστούν ανάμειξη της πολιτικής εξουσίας στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών χωρίς εξουσιοδότηση».

«Τα θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία εγγυάται το Σύνταγμα για τους πολίτες δεν μπορούν να επηρεασθούν από μία χωρίς εξουσιοδότηση κρατική ανάμειξη μέσω ενός νόμου», αναφέρεται στην δικαστική απόφαση.

Ούτε η κεντρική, ούτε η τοπική κυβέρνηση έχουν σχολιάσει την απόφαση.

Η τοπική κυβέρνηση της περιφέρειας της Μαδρίτης επέβαλε στις 21 Σεπτεμβρίου και για δύο εβδομάδες περιορισμούς στην ελευθερία κινήσεων σε ορισμένες συνοικίες της Μαδρίτης και των περιχώρων της, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Πρόκειται για τις λαϊκές συνοικίες της νότιας Μαδρίτης.

Η τοπική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά είχαν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς και θεωρεί ότι η επιβολή περιορισμών στο σύνολο της πρωτεύουσας θα έχει σημαντικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, χωρίς να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ