Σε αδιέξοδο η Ε.Ε – Ηχηρό ΟΧΙ από τη Μέρκελ για το ομόλογο

German Chancellor Angela Merkel addresses the media after talks with Czech Republic's Prime Minister Bohuslav Sobotka in Berlin March 13, 2014. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: POLITICS)
0

Ασυγκίνητη έμεινε η γηραιά κυρία και καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ στη χθεσινή σύνοδο κορυφής του Eurogroup.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζιέπε Κόντε μαζί με τον Ισπανό ομόλογο του, προσπάθησαν να πείσουν το βορρά για την έκδοση ευρω-ομόλογου, ώστε να επωμιστούν όλοι μαζί το βάρος της κατάστασης.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φιλανδία μπλόκαραν με τη στάση τους την πρόταση και η διαπραγμάτευση φαίνεται πως θα πάρει παράταση εκ νέου.

Στη συμμαχία του Νότου, ανάμεσα στις οποίες βρέθηκε και η Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες επέμειναν στην έκδοση του «Corona-bond». Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, χαρακτηριστικά ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του ΑΕΠ. της Ευρωζώνης.

Αν δεν βρεθεί λύση, μπορούμε να φανταστούμε τις εξελίξεις μετά το πέρασμα της κρίσης και ειδικά λαοί όπως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί δεν ξεχνάνε εύκολα. Η Ε.Ε οδεύει προς δύσβατα μονοπάτια και αν δεν υπάρξει κατανόηση και νηφαλιότητα στις διαπραγματεύσεις, τότε πολλοί θα είναι εκείνοι που θα αναρωτηθούν τον λόγο ύπαρξης της.

Ήδη ο Ιταλός Πρωθυπουργός άσκησε αυστηρή κριτική στις αποφάσεις του βορρά.