Δεύτερη φάση της πανδημίας – Η ορθή στάση στα μέτρα προστασίας και τι συστήνει η Επιτροπή Υγείας

0

Τα προστατευτικά μέτρα εν μέσω πανδημίας έρχονται να φέρουν μια νέα πραγματικότητα στις ζωές των ανθρώπων μια πραγματικότητα ασυνήθιστη αλλά όμως αναγκαία. Οι αποστάσεις μεταξύ των πολιτών, τα μέσα προστασίας και οι γενικότερες αλλαγές στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και συναλλασσόμαστε διαμορφώνουν την δεύτερη φάση της πανδημίας στη χώρα.

Η προστατευτικές μάσκες, ως ένα πολυδιαδεδομένο μέτρο προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και προβλέπεται να μείνουν για πολύ καιρό ακόμα. Μάσκες απλές χειρουργικές, υφασμάτινες, υψηλής προστασίας, με βαλβίδα, αυτοσχέδιες, υποχρεωτικές ή μη, όποιο επίθετο κι αν τις χαρακτηρίζει, οι μάσκες βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς η χώρα μας εισέρχεται στην επόμενη φάση της πανδημίας με στρατηγική, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους κλειστούς, πολυσύχναστους χώρους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας αποσαφήνισε χθες πως η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέσο προστασίας των πολιτών για χώρους μεγάλου συγχρωτισμού που μπορεί να αποτρέψει, όσο γίνεται, τη μετάδοση από ασυμπτωματικά άτομα – ούτως ή άλλως όσοι έχουν συμπτώματα λαμβάνουν οδηγίες να αποφεύγουν την κυκλοφορία, τον συγχρωτισμό και τις επαφές.

Η χρήση της μάσκας θα γίνει ως συμπληρωματικό μέτρο για τον νέο ιό και όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά κυρίως για να μη μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό όταν έχουμε ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα” εξήγησε κατά την χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας, κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα υπογράμμισε τους βασικούς κανόνες προστασίας στα οποία πιστώνεται η έξοδος της χώρας από τη μεγάλη διασπορά μαζί με το lockdon, αναφέροντας συγκεκριμένα τη διατήρηση της φυσικής απόστασης, την υγιεινή των χεριών, την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αν υπάρχουν συμπτώματα.

Ποιες μάσκες συστήνει η Επιτροπή

“Η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς οι υγειονομικοί. Δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου, από ένα ασυμπτωματικό άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου” εξήγησε.

Μάλιστα, συνέστησε όχι ιατρικές μάσκες αλλά υφασμάτινες ακόμη και χάρτινες “που μπορούν να κατασκευαστούν σπίτι από διάφορα υλικά” , όπως είπε αλλά απέτρεψε την επαναχρησιμοποίηση του αυτοσχέδιου καλύμματος εάν πρώτα δεν έχει απολυμανθεί καλά.

Επέμεινε στο κύριο μήνυμα που είναι η σωστή χρήση της μάσκας. “Παραδείγματος χάρη να είσαι υγιής και να την χρησιμοποιείς λάθος, να την πιάνεις από μπροστά και να μολύνεσαι με τυχόν σταγονίδια που έχουν κάτσει πάνω στη μάσκα, καθώς και μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές” είπε ο κ. Τσιόδρας. Επίσης, για όποιον δεν έχει μάσκα, ισχύει φυσικά το γνωστό μέτρο της κάλυψης του προσώπου του αν βήχει ή αν φταρνιστεί να καλύψει το πρόσωπο με ένα χαρτομάντηλο ή μέσα στον αγκώνα του.

Όποιος έχει μάσκα φτερνίζεται ή βήχει με το πρόσωπο καλυμμένο από τη μάσκα. Επιβάλλεται όμως σε αυτήν την περίπτωση να διατηρεί καθένας μας και δεύτερη, εφεδρική μάσκα, αποθηκευμένη σε προστατευμένη σακούλα, σε περίπτωση κακής χρήσης της πρώτης. Επιπλέον, είναι απαραίτητο το αντισηπτικό με το οποόο θα πρέπει να πλένονται τα χέρια πριν και μετά τη χρήση της μάσκας.