Δημόσιο: Ποιοι κερδίζουν αν βγουν νωρίτερα στη σύνταξη;

0

Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες υπαλλήλων με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που επωφελούνται από τις ευνοϊκές ερμηνείες των νομοθετικών διατάξεων. Κερδισμένοι είναι ασφαλισμένοι που είχαν κατοχυρώσει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25ετία ασφάλισης το 2010, το 2011 ή το 2012 αλλά δεν είχαν κλειδώσει και την απαραίτητη ηλικία των 55 ετών πριν τον Αύγουστο του 2015.

Σύμφωνα με ευνοϊκή ερμηνεία που έχει δώσει η αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, περίπου 30.000 υπάλληλοι που κλείνουν ακόμη και φέτος τα 55, τα 56 ή τα 58, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη / πρόωρη σύνταξη, στην οποία όμως η μείωση θα είναι αρκετά μικρότερη από το αναμενόμενο, καθώς θα το ανώτατο ποσό που θα χάσουν είναι τα 115,5 ευρώ.

Στους κερδισμένους ανήκουν και χιλιάδες υπάλληλοι που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα ως γονείς ανηλίκων τέκνων, πλην όμως ήταν σε νεαρή ηλικία και έτσι η αύξηση των ορίων του ν. 4336/2015 ουσιαστικά τους εγκλώβισε, καθώς σήμερα έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη αρκετά νωρίτερα.

Ποιους συμφέρει

Με τον περιορισμό της ποινής της σύνταξης στην Εθνική Σύνταξη και κατά συνέπεια να πολύ ελκυστικό ποσό να χορηγείται στις περιπτώσεις εξόδου με πρόωρη και φυσικά με τα όρια ηλικίας για πλήρη σύνταξη να έχουν απομακρυνθεί μετά την αύξησή τους με τον ν. 4336/2015, συμφέρει πλέον να αποχωρήσουν άμεσα με μειωμένη σύνταξη αντί ν περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που πλήρη σύνταξη για αυτούς είναι πλέον αρκετά μακριά ακόμη και από τα 62.

Αντίστοιχα είναι συμφέρουσα επιλογή και για υπαλλήλους που συμπληρώνουν τα 58 μετά το 2019 καθώς η πλήρης με 35ετία ξι για την περίπτωση αυτή τοποθετείται μετά τα 61. Πλέον με μια πολύ μικρή ποινή μπορούν οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο να αποχωρήσουν με αξιοπρεπή πρόωρη συνταξιοδότηση