Αναβαθμίσεις και συγχωνεύσεις σχολείων στην Κοζάνη

0

Για μια ακόμα χρονιά, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Κοζάνης έστειλε τις προτάσεις της στο Υπουργείο Παιδείας για συγχωνεύσεις και αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων, οι οποίες αναμένεται να αξιολογηθούν. Για φέτος προτείνονται η συγχώνευση του δημοτικού σχολείου Πολυμύλου με του Αγίου Δημητρίου, η μετατροπή του δημοτικού σχολείου Μαυροδεντρίου από 5 θέσιο σε 3θεσιο , καθώς και η προαγωγή του 2ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης από τριθέσιο σε τετραθέσιο με διευθύντρια.

Η συζήτηση για την συγχώνευση του δημοτικού σχολείου Πολυμύλου προέκυψε λόγω του μικρού αριθμού μαθητών. Το δημοτικό είναι μονοθέσιο, οπότε για όλες τις τάξεις υπάρχει μόνο ένας δάσκαλος, οπότε, προτείνεται να συγχωνευτεί με αυτό του Αγίου Δημητρίου που αριθμεί 62-65 μαθητές.

Στο δημοτικό σχολείο Μαυροδεντρίου φοιτούν μόλις 19 μαθητές και λειτουργεί ως πενταθέσιο. Υπάρχει ένας δάσκαλος ανά τέσσερεις μαθητές. Η υφιστάμενη πρόταση προβλέπει την μετατροπή του σε τριθέσιο, κάτι που σημαίνει πως Πρώτη-Δευτέρα Τάξη, Τρίτη-Τετάρτη και Πέμπτη-Έκτη αντίστοιχα να έχουν από έναν δάσκαλο.

Την ίδια ώρα, αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των νηπίων στο 2ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης μετά και την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης. Αυτή τη στιγμη στο νηπιαγωγείο είναι εγγεγραμμένα 93 παιδιά και ζητείται από τριθέσιο να αναβαθμιστεί σε τετραθέσιο με μια επιπλέον θέση διευθύντριας.

Ταυτόχρονα προχωράνε τα έργα κατασκευής του 10ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης επί της οδού Ευτέρπης δίπλα στο 4ο Λύκειο και παραμένουν κάποια διαδικαστικά θέματα και για τις εργασίες του 15ου στην οδό Ολύμπου με άλλα δύο να βρίσκονται σε ΦΕΚ. Αν τελικά γίνουν και τα τέσσερα λύνεται και οριστικά και το πρόβλημα στέγασης των νηπιαγωγείων της πόλης.

Εκεί που εντοπίζονται προβλήματα είναι στην επέκταση του σχολικού παραρτήματος του 18ου στην Παναγιά λόγω του τοπικού πόρου, κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το 13ο, ενώ εκκρεμεί η λύση για το ειδικό σχολείο με τις εσωτερικές εργασίες επί της Αιανής να μην έχουν ακόμα ξεκινήσει. Το σχολείο συνεχίζει να λειτουργεί στον Τετράλοφο χωρίς δυνατότητες συνεκπαίδευσης και πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Κοζάνη.