Εκσυγχρονισμός και ανανέωση για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

0

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας όχι μόνο ανανεώνεται αλλά και εκσυγχρονίζεται διαρκώς.

Μόνο μέσα στο έτος που διανύουμε έχουν προστεθεί στον κατάλογό της περισσότερα από 2.000 βιβλία.

Το σημαντικότερο όμως είναι οτι από τον περασμένο Ιούλιο και σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη έχει τεθεί σε λειτουργία ένα νέο βιβλιοθηκονομικό σύστημα, που επιτρέπει στους χρήστες να ψάξουν για το βιβλίο που ενδιαφέρονται από όπου έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

“Σε χρήματα μιλώντας, το σύνολο των φετινών αγορών σε βιβλία ανήλθε στα 7.000 ευρώ. Θεωρώ ούτε καν το Πανεπιστήμιο έχει ξοδέψει τόσα χρήματα στο νομό για βιβλία”, είπε μιλώντας στην ιστοσελίδα EleftheriaOnline.gr η διευθύντρια της βιβλιοθήκης κ. Νινέτα Σωτηράκη.

Σημαντικό ρόλο στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης έπαιξαν προτάσεις των μελών, οι νέες κυκλοφορίες, τα ευπώλητα, η κάλυψη των κενών από κλασσικά βιβλία, και οι αντικαταστάσεις λόγω φθοράς και κλοπής. “Θεωρώ ότι κάναμε μια πολύ μεγάλη επένδυση σε αυτό τον τομέα και φέτος, και αυτό μας βγαίνει γιατί το βλέπουμε να έχει αντίκρισμα στην κίνηση, στην προσέλευση του κόσμου και πώς ανταποκρίνεται στις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης. Οπως μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό είχε και η δεύτερη απογευματινή λειτουργία που βάλαμε, και μακάρι να έρθουν έτσι τα πράγματα με το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να προσθέσουμε ένα ακόμα απόγευμα ή ενδεχομένως και ένα Σάββατο πρωί, που το ζητάει ο κόσμος και θα θέλαμε πολύ να το μπορούσαμε”, συμπλήρωσε η κ. Σωτηράκη.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη είναι επίσης πολύ δημοφιλής μεταξύ των φοιτητών. “Βρίσκουν εδώ μια εναλλακτική του αναγνωστηρίου του Πανεπιστημίου και κυρίως των τμημάτων των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Έχουμε ένα πολύ ικανοποιητικό κομμάτι φιλολογικής βιβλιοθήκης και στην κλασική γραμματεία και στα νέα ελληνικά, με τίτλους που δεν βρίσκουν στο σπουδαστήριο του Πανεπιστημίου”. Πάντως το πιο πιστό κοινό της βιβλιοθήκης είναι παιδιά του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού.

“Επίσης, φέτος προτείναμε εξειδικευμένα προγράμματα για ηλικιακές ομάδες και είναι η πρώτη χρονιά που ουσιαστικά κάναμε κάτι οργανωμένο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση λέει η Ν. Σωτηράκη. Και ήδη σε αυτά τα εξειδικευμένα προγράμματα για εφήβους υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, και όλος ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος της νέας χρονιάς “είναι ήδη κλεισμένοι με σχολικές επισκέψεις. Σε αυτές τις επισκέψεις τα μαθητικά τμήματα έρχονται στο χώρο, διαβάζουν βιβλία, προσπαθούν να βρουν και μια εναλλακτική στον δικό τους τρόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας που έχουν οι έφηβοι σήμερα”, συνεχίζει η διευθύντρια της βιβλιοθήκης.

Μέσα στις γιορτές και εκτός από τις επίσημες αργίες (25 και 26 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου) η βιβλιοθήκη θα παραμείνει κλειστή μόνο την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου. Τις υπόλοιπες ημέρες θα είναι ανοιχτή πρωί και απόγευμα. “Η κίνηση κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι κυριολεκτικά διπλάσια από την καθημερινή. Είναι πολύ μεγάλος ο όγκος του κόσμου που εξυπηρετείται εκείνες τις μέρες”.

Στον εξοπλισμό που προστέθηκε φέτος περιλαμβάνεται το σύστημα διαχείρισης αναγνωστηρίου για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι ήδη διαθέσιμο για το κοινό, κυλιόμενη οθόνη και projector για το παιδικό δωμάτιο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται το σύστημα ψηφιοποίησης. Ακόμα υπάρχουν τρεις ψηφιακοί αναγνώστες, όπου θα περαστούν τα e-books της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Μια σημαντική πρωτοβουλία της ΔΚΒ έχει να κάνει με τη διοργάνωση σεμινάριων Ρητορικής για ενήλικες, που επιμελείται και διδάσκει η επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ελένη Βολονάκη. “Εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της Ρητορικής και του διαγωνισμού που γίνεται για τα σχολεία, αλλά αφορούν ενήλικες που μπορεί να ενδιαφέρονται: φοιτητές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και γενικότερα άνθρωποι με ενδιαφέρον για τη ρητορική. Ενα άλλο κομμάτι είναι και αυτό της ρομποτικής για σχολεία. Η βιβλιοθήκη αγόρασε εξοπλισμό, τον οποίο διαθέτει στους εκπαιδευτικούς που θέλουν να δουλέψουν στο χώρο της με τους μαθητές τους, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ρομποτικής παιδιά στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία”, σημειώνει η κ. Σωτηράκη.

Τέλος, κατόπιν εισήγησης του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας “Ευτυχία” η ΔΚΒ Καλαμάτας αγόρασε μια μεγάλη γκάμα επιτραπέζιων παιχνιδιών.“Η βιβλιοθήκη και ειδικά το παιδικό της τμήμα, πρέπει να είναι συνολικά ένας χώρος εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας του παιδιού. Γιατί, το βιβλίο είναι ένα κομμάτι, η μουσική, η ταινία, το επιτραπέζιο είναι τα άλλα κομμάτια που θα θέλαμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και των δυνατοτήτων που μας παρέχει και ο χώρος, να τα εξελίξουμε”, είπε κλείνοντας η κ. Σωτηράκη.

Πηγή: https://www.eleftheriaonline.gr/local/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/203146-ananeonetai-kai-eksygxronizetai-i-dimosia-kentriki-vivliothiki-kalamatas