Κεραμέως: Για πρώτη φορά κρατική επιχορήγηση με αξιολόγηση για τα πανεπιστήμια

0

Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η υπουργός Νίκη Κεραμέως μίλησε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα έρθει για ψηφοφορία στη Βουλή τις προσεχείς μέρες. Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «για πρώτη φορά, συνδέεται η κρατική χρηματοδότηση με την αξιολόγηση», κάτι που χαρακτήρισε ως τεράστια τομή μιας και ως σήμερα δεν υπήρχε κάποιο αντικειμενικό σύστημα, με βάση το οποίο να προκύπτει η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

«Εμείς προτείνουμε το 80% της χρηματοδότησης να δίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως είναι ο αριθμός φοιτητών, η γεωγραφική διασπορά των τμημάτων και ο αριθμός τους, και το 20% βάσει κριτηρίων ποιότητας, όπως είναι για παράδειγμα η έρευνα. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για βελτίωση. Να γίνουν τα πανεπιστήμιά μας ακόμη καλύτερα», επισήμανε η υπουργός.

Σημείωσε ότι «Συντελείται μία αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή φιλοσοφίας» και πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα κρίνονται από την Ανεξάρτητη Αρχή, οι αρμοδιότητες της οποία θα ενισχυθούν.

Επίσης, η υπουργός μίλησε και για τους επικείμενους διορισμούς στην Γενική Εκπαίδευση, τονίζοντας οτι πρόκειται για μια «μεγάλη διαδικασία». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, θα υπάρξουν περισσότερες από 150.000 αιτήσεις για, για 5.000 θέσεις. Για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, εξήγησε ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει και έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για το γεγονός οτι έβαλε σε προτεραιότητα τις προσλήψεις από την Ειδική Αγωγή.

Για τους απόφοιτους κολεγίων ανέφερε ότι το δίκαιο της Ε.Ε. ορίζει οτι η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα σε όσους έχουν πτυχιά από άλλες χώρες της Ένωσης. Τέλος, ενημέρωσε οτι προετοιμάζει πρόταση προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με τις οικονομικές ανάγκες της Παιδείας στη χώρα μας.