Μεγάλο το ενδιαφέρον της μαθητικής κοινότητας για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

0

Για μια ακόμα χρονιά διοργανώνεται ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση. Φέτος το θέμα έχει να κάνει με την Κλιματική Αλλαγή και στο πλαίσιο αυτό, εκατοντάδες σχολεία υπέβαλαν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Συνδυάζοντας λογισμικό ανοιχτού κώδικα και hardware, οι μαθητές θα πρέπει να παρουσιάσουν επαναχρησιμοποιήσιμες και οικονομικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της Γης.

Αυτή η θεματική ενότητα μπορεί να περιλαμβάνει
Εξοικονόμηση ενέργειας – νερού
Οικολογική Γεωργία- Βελτίωση παραγωγής/ συγκομιδης
Αστική κηπουρική
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Παρακολούθησης κλίματος
Προστασία του Περιβάλλοντος
Κυκλική Οικονομίας
Άλλα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή (π.χ Λύσεις για Βιοκλιματικά κτίρια, για Βιοκλοματικά μεταφορικά μέσα κτλ)

Συμμετοχή στο διαγωνισμό δήλωσαν 241 ομάδες μαθητών από σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχουν αρκετά πρωτότυπες και δημιουργικές προτάσεις που χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως arduino, raspberry Pi, thymio, Edison, Mbot. ESP32 αλλά και τεχνολογίες σάρωσης, σχεδιασμού και εκτύπωσης. Κάποιες από τις προτάσεις θα μπορέσουν στο μέλλον να χρησιμεύσουν και ως εκπαιδευτικό υλικό.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών απευθύνεται σε ομάδες μαθητών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ και IEK). Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, διεξάγεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει ως στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση υλικού και λογισμικού που ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, δεν θέτει φραγμούς στην επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους, χωρίς να επιβάλλει σε μαθητές και τις οικογένειες τους τη χρήση συγκεκριμένων “κλειστών” προϊόντων.

Στην 2η Φάση του Διαγωνισμού θα αξιολογηθούν, με βάση τα κριτήρια, οι καλύτερες προτάσεις από όλες τις κατηγορίες του Διαγωνισμού (Νηπιαγωγεία-Δημοτικά-Γυμνάσια–Λύκεια–ΕΠΑΛ-ΙΕΚ). Στις ομάδες που θα επιλεγούν θα διατεθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός, που καλύπτεται από τους χορηγούς του Διαγωνισμού και θα κληθούν να υλοποιήσουν τα έργα τους έως τις 30 Απριλίου 2020.

Στην 3η Φάση του Διαγωνισμού, η Οργανωτική/ Επιστημονική Επιτροπή θα αξιολογήσει τα τρία καλύτερα έργα ανά κατηγορία, τα οποία θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Μαΐου 2020.