Έρχεται ο νέος κύκλος του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’οίκον

0

Στο τελικό του στάδιο φαίνεται να βρίσκεται το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’οίκον καθώς επιτυγχάνεται η διαδικασία ολοκλήρωσης των προετοιμασιών από τον κρατικό μηχανισμό. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας οριστικοποιείται ο επόμενος κύκλος του προγράμματος που αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σύσσωμη η ηγεσία των υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης καθώς και κυβερνητικοί εκπρόσωποι θα συγκαλέσουν διυπουργική συνάντηση με περιεχόμενο την οριστικοποίηση των κονδυλίων που θα διατεθούν στον επόμενο κύκλο της προκήρυξης.

Αφορμή για την οριστικοποίηση των διαδικασιών στάθηκε η συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και την ηγεσία του υπουργείου, όπου πραγματοποιήθηκε επισκόπηση του προγραμματισμού κυβερνητικού έργου στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος αποσκοπούν στη εξοικονόμησης ενέργειας για τις κατοικίες καθώς και για τα δημόσια και βιομηχανικά κτήρια. Το χρονοδιάγραμμα και οι δράσεις που συζητήθηκαν και περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό, θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα με σκοπό την άμεση προκήρυξη των προγραμμάτων, αλλά και για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

Συγκεκριμένα ο προγραμματισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοποίηση του προγράμματος «Ηλέκτρα» για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια του Δημόσιου τομέα ως το τέλος Ιουνίου.
  • Υλοποίηση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και βιομηχανικά κτίρια ως το Σεπτέμβριο.
  • Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2018/844 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, τον Μάρτιο.
  • Επίσης, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2918/2002 για την ενεργειακή απόδοση με ξεχωριστό νομοσχέδιο που προβλέπεται να κατατεθεί τον Ιούνιο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιλαμβάνεται στόχος για  εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 38% στην τελική κατανάλωση μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 500.000 κατοικιών και κατακόρυφη αύξηση των κονδυλίων που θα φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.