Έρχονται 63.000 προσλήψεις στο Δημόσιο

0

Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για το έτος 2020 αρχίζει μέσα από μία βάση 63.000 προσλήψεων μόνιμου και εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Eσωτερικών αναδιαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει πιο αποδοτικός ο κεντρικός έλεγχος προκειμένου να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες στοχευμένα και χωρίς καθυστερήσεις.

Ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το ερχόμενο έτος θα γίνει φέτος με διαδικασίες fast track, καθώς χάθηκε χρόνος με τις αλλεπάλληλες εκλογές λόγω των οποίων αναστέλλονται οι προσλήψεις. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη γενική γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών Βίκυ Χαραλαμπογιαννη η οποία έστειλε ήδη επιστολή σε όλους τους φορείς που μπορούν να ζητήσουν προσλήψεις προσωπικού.

Με αυτή την επιστολή οι φορείς ενημερώνονται ότι έπειτα από λίγες ημέρες ενδεχομένως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή (e-tool προσλήψεων) του υπουργείου Εσωτερικών. Λίγο πριν ανοίξει αυτή η εφαρμογή ο υπουργός εσωτερικών Τάκης θεοδωρικάκος θα έχει εκδώσει εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες που θα ορίζουν ότι:

Κάθε φορέας θα υποβάλει στην εφαρμογή τα αιτήματα του σε προσλήψεις, δηλαδή πόσο τακτικό η εποχικό προσωπικό ζήτα σε ποιους κλάδους και σε ποιες ειδικότητες.

Τα αιτήματα αυτά θα πρέπει να τεκμηριώνονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια: πόσες αποχωρήσεις προσωπικού προέκυψαν το 2019, πόσες είναι οι κενές θέσεις ποιες είναι οι διαθέσιμες πιστώσεις, εάν υπάρχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΕΦΚΑ και οι χιλιάδες εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις) εάν δόθηκαν στον αιτούντα φορέα πρόσθετες αρμοδιότητες.

Η τεκμηρίωση των αιτημάτων θα ελέγχεται σε πρώτο στάδιο από το υπουργείο στο οποίο υπάγεται ο φορέας (π.χ. από το υπουργείο Υγείας για κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα). Εφόσον το εποπτεύον υπουργείο δεχτεί την τεκμηρίωση του φορέα το αίτημα τίθεται στην κρίση του υπουργείου Εσωτερικών.

Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Γενικό λογιστήριο του κράτους συγκεντρώνουν τα αιτήματα και τα υποβάλλουν προς έγκριση στο υπουργικό Συμβούλιο.

Oλοι η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου ώστε πριν από το τέλος του χρόνου να έχει ληφθεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με την τελική κατανομή του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων. Με βάση αυτή την απόφαση, το ΑΣΕΠ θα κληθεί να προγραμματίσει τις απαραίτητες προκηρύξεις ομαδοποιώντας στα αιτήματα ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός.

Από το ερχόμενο έτος η διαδικασία του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσλήψεων θα ακολουθηθεί η ακόλουθη όσα προβλέφθηκαν στο νόμο για το επιτελικό κράτος. Οπως ορίζεται εκεί, τα αιτήματα των φορέων θα υποβάλλονται στο τέλος Μαΐου, η επεξεργασία τους θα γίνεται ως τον Ιούλιο και η απόφαση θα λαμβάνεται σε τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το Σεπτέμβριο. Με άλλα λόγια, τον Σεπτέμβριο το 2020 θα αποφασιστεί ο Ετήσιος Προγραμματισμός του 2021 και ούτω καθεξής.

Ο κανόνας 1:1 θα συνεχίσει να τηρείται στις προσλήψεις

Εώς 10.800 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και 47.500 εποχικού μπορεί να περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του 2020, καθώς παρά τη μεγάλη συζήτηση που εγινε στην προεκλογική περίοδο, η νέα κυβέρνηση ακολουθεί στον προγραμματισμό της τον κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση.

Ο κανόνας 1:1 θα συνεχίσει να τηρείται, τονίζεται από πλευράς κυβερνητικών αρμοδίων, που επισημαίνουν όμως ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση στο ποιες είναι εκείνες οι ανάγκες που ιεραρχούνται πρώτες.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν ως τώρα, οι αποχωρήσεις προσωπικού από το Δημόσιο αναμένεται να είναι αυξημένες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Με την αναμενόμενη αποχώρηση 10.800 δημοσίων υπαλλήλων στο τέλος του 2019 δημιουργείται ο χώρος για ισάριθμες προσλήψεις. Η κατανομή των θέσεων δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και θα αποτελέσει άσκηση για το υπουργικό συμβούλιο έως το τέλος του 2019.