ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται επίδομα 1.200 ευρώ

0

Μετά τη λήξη της σύμβασής τους, όλοι οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου και των εποχικών επαγγελμάτων δικαιούνται επίδομα ανεργίας, που αντιστοιχεί σε διάστημα 80 ημερών.

Οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας θα λάβουν από τον ΟΑΕΔ συνολικά το ποσό περίπου των 1.200 ευρώ (400€ Χ 3 μήνες).

Για τη χορήγηση της τακτικής επιδότησης ανεργίας σε ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα επαγγέλματα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά απαιτείται η συνδρομή των γενικών προϋποθέσεων που αφορούν στην τακτική επιδότηση ανεργίας:

  1. Να είναι ασφαλισμένοι ως εργαζόμενοι στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ
  2. Να έχει προηγηθεί Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση) ή
  3. Να έχει προηγηθεί Λήξη Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση)
  4. Να μην αυτοαπασχολούνται
  5. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά την αίτηση για την επιδότηση

και των ειδικότερων προϋποθέσεων ως εξής:

1.    Για δικαιούχο που επιδοτείται για πρώτη φορά απαιτείται:

α) Αν έχει απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα επαγγέλματα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά κατά την τελευταία χρονική περίοδο (μια σεζόν) απαιτείται:

  • πραγματοποίηση 100 ημερών εργασίας κατά το τελευταίο δεκατετράμηνο (14μηνο) πριν από τη λήξη ή τη λύση της σύμβασης εργασίας χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίο μήνες πριν από τη λύση ή τη λήξη αυτής  και
  • πραγματοποίηση 80 ημερών εργασίας σε κάθε έτος στην τελευταία διετία πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης.

β) Αν έχει απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα επαγγέλματα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά για δύο συνεχείς χρονικές περιόδους (δύο σεζόν) απαιτείται:

  • πραγματοποίηση 100 ημερών εργασίας κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο (12μηνο) πριν από τη λήξη ή λύση της σύμβασης εργασίας του και
  • πραγματοποίηση 80 ημερών εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα πριν από την έναρξη της επιδότησής του έτη.

2.    Για δικαιούχο που έχει επιδοτηθεί στο παρελθόν απαιτείται: 

α) Αν έχει απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα επαγγέλματα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά κατά την τελευταία χρονική περίοδο (μια σαιζόν) απαιτείται:

  • πραγματοποίηση 100 ημερών εργασίας κατά το τελευταίο δεκατετράμηνο (14μηνο) πριν από τη λήξη ή τη λύση της σύμβασης εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας-ασφάλισης των δυο τελευταίων μηνών πριν από τη λύση ή τη λήξη αυτής

β) αν έχει απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα επαγγέλματα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά για δύο συνεχείς χρονικές περιόδους (δύο σαιζόν):

  • πραγματοποίηση 100 ημερών εργασίας κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο (12μηνο) πριν από τη λήξη ή λύση της σύμβασης εργασίας του χωρίς να αφαιρούνται οι ημέρες εργασίας-ασφάλισης των δύο τελευταίων μηνών.

ΟΑΕΔ: Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το επίδομα

  1. Έντυπο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας (Ε6) υπογεγραμμένο από τον άνεργο και σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από τον εργοδότη ή Βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου χρόνου (Ε7)  υπογεγραμμένη  και σφραγισμένη από τον εργοδότη.
  2. Βεβαίωση εποχικότητας από την επιχείρηση, όπου απαιτείται.
  3. Το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» το οποίο συμπληρώνει ο εργοδότης σύμφωνα με τις εγγραφές της ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ) του τελευταίου διμήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της σύμβασης εργασίας. Το έντυπο αυτό θα φέρει σφραγίδα και υπογραφή του εργοδότη, χωρίς κάποια επιπλέον σφραγίδα επικύρωσης από το αρμόδιο κατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
  4. Οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας, εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη.
  5. Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα αρμόδιας Δ.Ο.Υ.  ή εφόσον δεν έχει εκδοθεί για οποιοδήποτε λόγο, αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  6. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας του ασφαλισμένου.
  7. Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο ο ασφαλισμένος είναι ο πρώτος δικαιούχος.
  8. Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας του ασφαλισμένου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
  9. Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ