Πάγωσε το πρόγραμμα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων

0

Φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση, για την ώρα τουλάχιστο, να προχωρήσει με την εφαρμογή του επιμορφωτικού προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) για την απόκτηση Πιστοποιητικού Διοικητικής Επάρκειας από δημοσίους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ε.), το οποίο θεσπίστηκε επί θητείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σκοπός του προγράμματος (Ν.4590/2018) είναι να αποκτήσουν οι Δ.Ε. υπάλληλοι δυνατότητα επιμόρφωσης σε σύγχρονες διοικητικές μεθόδους και στη χρήση νέων τεχνολογιών, για να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της εποχής μας. Μάλιστα προβλέπεται η παροχή κινήτρων επιμόρφωσης. Όπως προβλέπεται από το νόμο, οι κάτοχοι του πιστοποιητικού θα μειώνουν κατά ένα έτος το διάστημα που απαιτείται για τη βαθμολογική τους εξέλιξη και θα αποκτούν πρόσθετη μοριοδότηση 30 μονάδων στις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων.

Το πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστικά ανταπόκριση σ’ ένα πάγιο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων, ιδιαίτερα επιτακτικό από πλευράς εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι -ιδιαίτερα στους μικρούς δήμους- υποχρεώνονται από την καθημερινότητα να ασκούν πολλαπλά και διαφορετικά καθήκοντα και πολλές φορές αναγκάζονται να αναλάβουν θέσεις ευθύνης, λόγω της υποστελέχωσης των φορέων όπου εργάζονται.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΚΔΔΑ είχαν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες. Εκκρεμούσε μόνο η αποδοχή της εισήγησης του ΕΚΔΔΑ και η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Όμως η διαδικασία μπήκε στον πάγο λόγω της προκήρυξης εθνικών εκλογών. Έχουν περάσει έξι μήνες από την ημερομηνία των εκλογών και παρόλο που η νέα ηγεσία του ΕΚΔΔΑ και το υπουργείο Εσωτερικών έχουν στα χέρια τους την εισήγηση δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια.

Πηγές που επικαλείται η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρουν ότι, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η κατάργηση του προγράμματος, αλλά η υλοποίησή του με ελάχιστες τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο για δύο λόγους: από τη μια να παρουσιαστεί ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος οφείλεται αποκλειστικά στην παρούσα κυβέρνηση, από την άλλη να ελεγχθεί πλήρως η διαδικασία, δηλαδή η σειρά επιμόρφωσης φορέων και υπαλλήλων κατά τα πρότυπα των αλλαγών που επιφυλάσσονται για τον «Φιλόδημο».