Ποιοι απεργούν για το ασφαλιστικό;

0

Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς θα μείνει την Τρίτη η Αττική, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά απεργούν ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα Δευτέρα στη Βουλή.

Δε θα λειτουργήσει το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών, ήτοι λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ καιμετρό.

«Η κυβέρνηση, ξέχασε πολύ γρήγορα τις δεσμεύσεις της για κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και προχωράει σε μια νέα αντιασφαλιστική επίθεση, προωθώντας ένα νομοσχέδιο, το οποίο συνεχίζει με μικροβελτιώσεις, στην ίδια φιλοσοφία και πολιτική του προηγούμενου απαράδεκτου νόμου. Όπως διαπιστώνουμε, οι αυξήσεις στις συντάξεις που είχε υποσχεθεί, είναι τελικά ψίχουλα, συγκριτικά με τις απώλειες του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία», τονίζει σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), αύριο δε θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας (Δακτύλιος). Παράλληλα, θα επιτρέπεται η χρήση των λεωφορειολωρίδων από κάθε άλλο όχημα (Ι.Χ.Ε., φορτηγά, λεωφορεία, δίκυκλα κλπ).

Σε κάθε περίπτωση, η ΓΑΔΑ ζητεί από τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων, για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Δεμένα θα μείνουν αύριο και τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω της συμμετοχής στην απεργία που έχει αποφασίσει η ΠΕΝΕΝ σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

Κλειστές θα παραμείνουν ακόμη εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες και υπουργεία. 24ωρη απεργία για αύριο έχουν κηρύξει επίσης το Σωματείο των οικοδομών και η Ομοσπονδία των λογιστών.

Στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις, μία του ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια και μια της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με το νέο νόμο «διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με το Ν. 4336/15 (τρίτο μνημόνιο), ενώ διατηρούνται και τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν, μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών Αντιασφαλιστικών Νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%».

Διαδηλώσεις οργανώνει το ΠΑΜΕ σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα.