Εξελέγη με 261 ΝΑΙ η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας

0

Με 261 ψήφους υπερψηφίστηκε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κα Σακελλαροπούλου, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό, αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής. Μάλιστα, εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία, ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του Σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, επί 294 παρόντων βουλευτών και έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, η κα Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές Α. Σαμαράς (ΝΔ), Τρ. Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), Αλ. Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ. Αδάμου (ΜέΡΑ2%). Οι κ.κ. Σαμαράς, Αλεξιάδης και Συρμαλένιος έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι, εάν παρίσταντο, θα ψήφιζαν την κα Σακελλαροπούλου, ενώ η κα Αδάμου -επίσης με επιστολή της- γνωστοποίησε ότι θα ψήφιζε «παρών». Δεν έστειλαν επιστολή οι κ.κ. Μεϊκόπουλος και Ζουράρις.

Σημειώνεται ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.

Θα αναλάβει τα πολιτειακά καθήκοντα στις 13 Μαρτίου, οπότε και λήγει η θητεία του σημερινού Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου.

Κατά το πρωτόκολλο, την απόφαση του Κοινοβουλίου θα μεταφέρει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί ενώπιον του Σώματος της Βουλής στις 14 Μαρτίου, ημέρα έναρξης της θητείας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.