Κ. Μητσοτάκης | Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο κεντρικό δελτίου του STAR στη δημοσιόγραφο Μάρα Ζαχαρέα, Αθήνα, Τετάρτη 7 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
0

Συνέντευξη παραχώρησε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «STAR» και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

– Ένα ποσοστό των ηλικιωμένων συμπολιτών μας δεν έχουν εμβολιαστεί. Τους καλώ, τους παρακαλώ, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν. Και το λέω αυτό διότι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο είναι ασπίδα προστασίας.

– Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αφορά όλη την οικονομία, όλη την κοινωνία, όλους τους εργαζόμενους. Έχουμε προϋπολογίσει σημαντικούς πόρους για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τον κόσμο της εργασίας, για την κατάρτιση, για τους ανέργους, για την πρωτοβάθμια υγεία.

– Το κύριο μέλημα μας είναι να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση. Ένα παράδειγμα είναι το ΕΣΠΑ που μόλις ολοκληρώθηκε για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό: 11.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων πάρα πολλές μικρές, επιδοτούνται για να φτιάξουν e-shop.

– Είναι μεγάλη επιτυχία η Επιχείρηση «Ελευθερία», διότι συνδυάζει την ψηφιακή τεχνολογία με το χαμόγελο του νοσηλευτή, του γιατρού. Και όσοι έχουν εμβολιαστεί αισθάνονται πραγματικά μια εμπιστοσύνη ότι το κράτος τους αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια και με επαγγελματισμό.

– Το ΕΣΥ έχει προσθέσει πολύ μεγάλο αριθμό κλινών ΜΕΘ, κάποιων προσωρινών αλλά και πολλών μόνιμων σε νέες πτέρυγες που αποτελούν μόνιμη προίκα για το ΕΣΥ. Και από τα 230 περίπου κρεβάτια που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας στην Αττική τα 170 χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του ΕΣΥ.

– Για τον κλάδο της εστίασης, πέρα και πάνω από τα οριζόντια μέτρα από τα οποία ωφελούνται όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, προνοήσαμε να ανακοινώσουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που δίνει κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε να προμηθευτούν πρώτες ύλες όταν ξανανοίξουν.

– Η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και θα προμηθεύσει σε πρώτη φάση μαθητές και εκπαιδευτικούς και μετά όλο τον πληθυσμό της χώρας με δωρεάν self-test. Είναι ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο το οποίο έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας και δεν είχαμε πριν.

– Αποκαταστήσαμε έναν δίαυλο ειλικρινούς επικοινωνίας με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία και κατέστησα απολύτως προφανές ότι για εμάς το λεγόμενο «τουρκολιβυκό μνημόνιο» είναι ένα μνημόνιο παράνομο το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

– H Ελλάδα ήταν απούσα από τις εξελίξεις στη Λιβύη ουσιαστικά εδώ και μία δεκαετία. Κάτι το οποίο, προφανώς, έδωσε δικαιώματα σε άλλες χώρες να παρέμβουν στη Λιβύη έτσι ώστε να δημιουργήσουν ενδεχομένως καινούργιες ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης αλλά και video με τη συνέντευξη:

Μάρα Ζαχαρέα: Στο σημείο αυτό θα μεταφερθούμε στο Μέγαρο Μαξίμου για να παρακολουθήσουμε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε πριν από λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να σας ενημερώσω πως όλοι οι συντελεστές του STAR κάναμε rapid test πριν από την έναρξη της συνέντευξης.

Κύριε Πρωθυπουργέ, καλησπέρα σας και ευχαριστούμε που μας παραχωρείτε αυτή τη συνέντευξη σε μία πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή για την επικαιρότητα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλησπέρα, κυρία Ζαχαρέα.

Μάρα Ζαχαρέα: Παρότι η πανδημία είναι το θέμα που κυριαρχεί, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από τα εθνικά θέματα μιας που γυρίσατε αργά χθες το βράδυ από την Λιβύη. Ξέρουμε όλοι ότι είναι προς το συμφέρον το δικό μας -τα ελληνικά συμφέροντα- να καταργηθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Άνοιξε ένα παράθυρο προς αυτή την κατεύθυνση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς πρέπει να σας πω, κα Ζαχαρέα, ότι η Ελλάδα ήταν απούσα από τις εξελίξεις στη Λιβύη ουσιαστικά εδώ και μία δεκαετία. Κάτι το οποίο, προφανώς, έδωσε δικαιώματα σε άλλες χώρες να μπορούν να παρέμβουν στη Λιβύη έτσι ώστε να δημιουργήσουν ενδεχομένως καινούργιες ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ήμουν από τους πρώτους Πρωθυπουργούς που επισκέφτηκα τη Λιβύη. Αποκαταστήσαμε έναν δίαυλο ειλικρινούς επικοινωνίας με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία και κατέστησα απολύτως προφανές ότι για εμάς το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ένα μνημόνιο παράνομο το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα -θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας- και υπενθύμισα επίσης στη λιβυκή κυβέρνηση ότι την ίδια άποψη με εμάς έχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Νομίζω ότι οι θέσεις αυτές καταγράφηκαν με απόλυτη σαφήνεια και θεωρώ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει με την Ελλάδα απευθείας συνομιλίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι γείτονας της Λιβύης είναι η Ελλάδα. Η Κρήτη είναι απέναντι στη Λιβύη και όχι η Τουρκία.
Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι από αυτής της πλευράς το ταξίδι ήταν επιτυχημένο. Και βέβαια να προσθέσω και κάτι ακόμα: Η Λιβύη είναι μία χώρα που ελπίζουμε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, να οδηγηθεί σε εκλογές, ώστε να μπορέσουν οι ίδιοι οι Λίβυοι να αποφασίσουν το μέλλον τους. Απαραίτητη προϋπόθεση…

Μάρα Ζαχαρέα: Και να φύγουν και τα στρατεύματα ξένων χωρών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …είναι να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη, κάτι το οποίο είπαμε με μία φωνή και εγώ και ο κ. Draghi και ο κ. Michel και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας που βρεθήκαμε στη Λιβύη…

Μάρα Ζαχαρέα: Γιατί η Τουρκία έχει στρατιωτική παρουσία εκεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως έχει και πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα. Αυτό είναι απαράβατος όρος προκειμένου η Λιβύη να λάβει και στήριξη από την Ευρώπη.
Να πω και κάτι τελευταίο: Στη Λιβύη ανοίγονται και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες καθώς εάν η χώρα καταφέρει και σταθεί στα πόδια της θα υπάρχει μια διαδικασία ανοικοδόμησης από την οποία δεν θέλω προσωπικά να απέχουν οι ελληνικές εταιρείες.

Μάρα Ζαχαρέα: Σε ποιους τομείς το βλέπετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποδομές, ενέργεια, νερό, αλλά βέβαια και εμπορικές σχέσεις. Η Λιβύη εισάγει σχεδόν όλα τα τρόφιμά της από το εξωτερικό. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην πρωταγωνιστήσουν ξανά ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Λιβύης.
Είναι πολύ θετικό, βέβαια, το γεγονός ότι ανοίξαμε και Πρεσβεία. Η Πρεσβεία μας η οποία ήταν κλειστή εδώ και επτά χρόνια. Είχα εγώ τη χαρά και ήταν συγκινητική η στιγμή, ειδικά όταν βρέθηκα και με τους λίγους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας της Τρίπολης που έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου. Πολύ σημαντικό ότι η ελληνική σημαία κυματίζει πάλι στην Πρεσβεία μας στην Τρίπολη.

Μάρα Ζαχαρέα: Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία; Από τη μία ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος και από τους Ευρωπαίους, καιρός ήταν, και από τους Αμερικανούς, ενώ αντιμετωπίζει και εσωτερικά προβλήματα. Τον έχουμε όμως συνηθίσει όταν συμβαίνει αυτό να εξάγει την κρίση στην εξωτερική πολιτική και στο Αιγαίο. Βλέπετε κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο; Μπορεί δηλαδή να έχουμε πάλι το Oruc Reis να περιδιαβαίνει στο Αιγαίο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκτίμησή μου, κα Ζαχαρέα είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί. Και δεν θα συμβεί διότι η Ελλάδα πέτυχε ουσιαστικά να καταστήσει μια ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της θεματολογίας που η ίδια η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι όταν συνομιλεί με την Τουρκία.
Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν απολύτως ξεκάθαρες. Κάνουν λόγο για σταδιακή, αναλογική και ανατρέψιμη, -προσέξτε, ανατρέψιμη- προσέγγιση με την Τουρκία. Με άλλα λόγια δίνουμε στην Τουρκία την προοπτική να εκμεταλλευτεί τις θετικές πτυχές μιας θετικής ατζέντας με την Ευρώπη υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Και προφανώς μία από τις προϋποθέσεις είναι να μην παράγει η Τουρκία ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος και της Ελλάδος και της Κύπρου.
Και πρέπει να σας πω ότι αυτό πια είναι ένα κεκτημένο της χώρας. Και είναι και ένα κεκτημένο της Ευρώπης. Εγώ θεωρώ ότι η Τουρκία έχει πλήρως αντιληφθεί αυτή τη στιγμή την ισορροπία δυνάμεων.
Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε με την Τουρκία ως Ευρώπη αλλά και ως Ελλάδα, όπως το Προσφυγικό. Περιμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να εμποδίζει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και βέβαια να δεχθεί επιστροφές από τα νησιά του Αιγαίου.
Θέλω να θυμίσω ότι έχει γίνει μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Αν πάτε στα νησιά θα σας το πούνε αυτό: Πολύ μειωμένες ροές, πιο αυστηρή φύλαξη των συνόρων, πολύ πιο γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.
Υπάρχουν σήμερα 1.450 άτομα στα νησιά των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί σε τελεσίδικο στάδιο. Μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία. Θα ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα εάν η Τουρκία τους δεχόταν πίσω.

Μάρα Ζαχαρέα: Να περάσουμε στα της πανδημίας. Ανακοινώθηκε σήμερα ότι θα ανοίξουν τα Λύκεια τη Δευτέρα. Με τη βοήθεια των self-test πιστεύετε ότι μετά το Πάσχα, καταλαβαίνω εγώ, θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Ζαχαρέα, επιτρέψτε μου να μην κάνω καμία, έστω και μεσοπρόθεσμη, πρόβλεψη τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Και το λέω αυτό διότι ο ιός αυτός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές. Και έχουμε αναγκαστεί πολλές φορές να προσαρμόσουμε στη στρατηγική μας σε δεδομένα τα οποία εξελίσσονται διαρκώς.
Αν έπρεπε να κάνω μία αναλογία -διότι έχουμε κατηγορηθεί και για αυτό, για πισωγυρίσματα, για αλλαγές πορείας- θα έλεγα ότι βρισκόμαστε στο μέσο μίας φουρτούνας και ο καλός ο καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το πηδάλιο σε μία φουρτούνα. Πρέπει να προσαρμόζει την πορεία του σκάφους.
Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων. Αυτό κατέστη εφικτό διότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και θα μπορεί να προμηθεύσει σε πρώτη φάση μαθητές και εκπαιδευτικούς και μετά όλο τον πληθυσμό της χώρας με δωρεάν self-test, τα οποία θα μπορούν να γίνονται στο σπίτι…

Μάρα Ζαχαρέα: Από πότε θα μπορεί ο υπόλοιπος πληθυσμός να τα αγοράζει αυτά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, εντός 10 ημερών από τη στιγμή που έχουν έρθει και τα υπόλοιπα self-test τα οποία έχουμε αγοράσει, θα μπορούμε να ανοίξουμε την διάθεσή τους και στον υπόλοιπο πληθυσμό.
Θα ξεκινήσουμε, όμως, πάλι με τους εργαζόμενους. Είναι η δεύτερη κατηγορία μεγάλου ενδιαφέροντος έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε περιστατικά μετάδοσης του ιού σε χώρους εργασίας…

Μάρα Ζαχαρέα: Με τους εργαζόμενους σε συγκεκριμένα επαγγέλματα; Ή γενικά εννοείτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα εξαρτηθεί από την προτεραιοποίηση που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, οι οποίοι μας συμβουλεύουν. Από τη στιγμή, όμως, που έχουμε τεστ διαθέσιμα για όλο τον παραγωγικό ιστό της χώρας θεωρώ ότι αυτή η παράδοση πρέπει να γίνει οριζόντια. Μία κουβέντα μόνο για τα self-test επειδή, ξέρετε, άκουσα και λίγη γκρίνια από τα φαρμακεία για το γεγονός ότι μπορεί η συσκευασία να μην ήταν ακριβώς αυτή την περίμεναν…

Μάρα Ζαχαρέα: Να μην είναι ένα, ένα, να είναι σε 25άδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι μεγάλες προσπάθειες για να μπορέσ