Αλλαγές στην προστασία πρώτης κατοικίας από 1η Μαΐου- Σπεύστε να ρυθμίσετε τις οφειλές σας

0

Από 1η Μαΐου 2020, παύει να ισχύει το τωρινό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και στελέχη της κυβέρνησης κάνουν έκκληση στους ενδιαφερόμενους να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες, κάνοντας χρήση της υπάρχουσαν πλατφόρμας.

Μετά την 1η Μαΐου, η η προστασία της πρώτης κατοικίας θα εξαρτάται αποκλειστικά από τον νέο Πτωχευτικό κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι παύει να ισχύει κάθε είδους δικαστική προστασία για την πρώτη κατοικία. Έτσι λοιπόν, όσοι χρωστάνε στις τράπεζες θα κληθούν, σε πρώτη φάση, να προβούν σε εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών.

Οι oφειλέτες θα έχουν την υποχρέωση να αναρτήσουν στη νέα πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Για να εγκριθεί η αίτησή τους για ρύθμιση χρεών, θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του 60% των πιστωτών.

Από εκεί και πέρα, ανοίγει ο δρόμος για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη. Για παράδειγμα, αν ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας €80.000 και οφειλή ύψους €100.000, τότε θα ρευστοποιείται η περιουσία και τα πλεονάζοντα €20.000 θα διαγράφονται.

Αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία πτώχευσης, ο δανειλήπτης θα μπορεί να περάσει στη φάση της «δεύτερης ευκαιρίας», όπου τα χρέη θα έχουν μηδενιστεί και θα ισχύουν τα παρακάτω:

• Δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος κατάσχεσης μισθού από την επόμενη κιόλας μέρα
• Θα μπορεί να ανοίξει δική του/της επιχείρηση μετά από τρία χρόνια
• Θα μπορεί να λάβει δάνειο από την τράπεζα όταν «επουλωθούν» τα οικονομικά του ή να αγοράσει καινούριο σπίτι

Πάντως οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών αναζητούν λύσεις για όσους απειλούνται με απώλεια της πρώτης κατοικίας. Εξετάζονται διάφορα σενάρια και ένα από αυτά είναι η η επιδότηση στέγασης. Δηλαδή, θα χορηγείται ένα ποσό ως επίδομα ενοικίου. Είτε για να συνεχίσει να πληρώνει τη δόση του, είτε για να παραμείνει στο σπίτι του.