Εκσυγχρονίζονται άμεσα τα συστήματα ασφαλείας των φυλακών

0

Νέους τρόπους έχουν βρει οι κρατούμενοι προκειμένουν να μεταφέρουν στις φυλακές όπλα και ναρκωτικά. Ακόμα και drones έχουν επιστρατεύσει, κάτι που έχει προκαλέσει κινητοποίηση στο υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιας και τα όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια συμπλοκών εντός των φυλακών αλλά και για απόπειρες απόδρασης. Όσο για το εμπόριο ναρκωτικών, ανθεί εδώ και πολλά χρόνια μέσα στα σοφρωνιστικά ιδρύματα.

Οι επιτελείς του υπουργείου εξετάζουν μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση στις φυλακές. Ανάμεσα σε αυτά σχεδιάζεται η τοποθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας, για το οποίο θα ζητηθεί η συνεισφορά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο Φεβρουάριο, η αρμόδια οικονομική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής θα προκηρύξει διαγωνισμό την προμήθεια συσκευών και συστημάτων που στόχο έχουν την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών, όπλων, κινητών τηλεφώνων και άλλων αντικειμένων στις φυλακές.

Στόχος είναι η διαδικασίες προμήθειας να ολοκληρωθούν μέσα στο 2020 και στη συνέχεια να ξεκινήσει η τοποθέτησή τους. Ήδη η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου έχει στη διάθεσή της αναλυτική κατάσταση με τις ανάγκες κάθε σωφρονιστικού ιδρύματος όσον αφορά την τοποθέτηση συστημάτων «anti-drone», ανίχνευσης ναρκωτικών, jammer (παρεμβολέα συχνοτήτων) για να μην είναι εφικτή η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, αλλά και για σαρωτές ανίχνευσης αντικειμένων (Χ-RAY).

Μιλώντας πριν λίγο καιρό στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου είχε αποκαλύψει τα εξής: «Για το κατάστημα Κορυδαλλός 1 είχαμε το χρονικό διάστημα (σ.σ.: 1/1/2015 – 15/9/2019): 9 συμπλοκές, 16 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 3 ανθρωποκτονίες και 6 αυτοκτονίες. Στάσεις δεν είχαμε. Είχαμε κατάσχεση 770 κινητών τηλεφώνων. Αντιλαμβάνεστε ότι εάν οι κατασχέσεις είναι 770 τι πάρτι γίνεται με τα κινητά τηλέφωνα μέσα στις φυλακές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είχαμε 100 περιπτώσεις ναρκωτικών και 663 αυτοσχέδια όπλα. Θα πρέπει δε εδώ να τονίσω ότι σχεδόν σε καμία φυλακή δεν υπάρχει κανένα σύστημα ανίχνευσης και ουσιαστικού ελέγχου για ό,τι εισέρχεται μέσα από πλευράς ναρκωτικών κ.λπ. Δεν υπάρχει τίποτα. Θα σας αναφέρω για τον Αυλώνα, 135 συμπλοκές κρατουμένων, 3 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 25 στάσεις, 169 κατασχέσεις κινητών, 25 περιπτώσεις ναρκωτικών, 43 αυτοσχέδια όπλα». Για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είχε αναφέρει ότι θα τοποθετηθούν συσκευές jammer για την απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων, ενώ υπάρχουν σκέψεις για προμήθεια συστήματος μη πρόσβασης drones ή ελικοπτέρων.

Το θέμα έχει απασχολήσει ανα καιρούς και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων θέσει στον Οικονόμου, μεταξύ άλλων, «το ασαφές πλαίσιο ενεργειών των υπαλλήλων της υπηρεσίας μας στην περίπτωση που drones επιχειρούν να μεταφέρουν αντικείμενα στον χώρο ενός καταστήματος και την τοποθέτηση ειδικών αδρανοποιητών για τα κινητά τηλέφωνα (jammers)». Επίσης, με επιστολή που είχαν αποστείλει στην κ. Νικολάου είχαν επισημάνει, στο πλαίσιο της ενίσχυσης μέτρων ασφαλείας, πως πρέπει να προβλεφθεί στο κατάστημα κράτησης Γ’ τύπου η τοποθέτηση συστήματος απενεργοποίησης κινητών συσκευών και drones.