Μανώλης Σκορδίλης στο mydimosio.gr: «Δεν επηρεάζει ο σεισμός στο Δυρράχιο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας»

0

Καθησυχαστικός για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, μετά το μεγάλο σεισμό στην Αλβανία, εμφανίστηκε ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ. Μανώλης Σκορδίλης μιλώντας στο “mydimosio”.

«Δεν είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός που θα μπορούσε να επηρεάσει ευρύτερα περιοχές. Δε φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφορά στη σεισμική δραστηριότητα σε γειτονικές περιοχές με την Αλβανία, δηλαδή στα σύνορα της, αλλά ούτε και στην υπόλοιπη χώρα. Επομένως, δε νομίζω πως ένας σεισμός της τάξεως των 6,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ θα μπορούσε να επηρεάσει περιοχές στον ελληνικό χώρο».

Ο κ. Σκορδίλης, μίλησε για τη μετασεισμική ακολουθία μετά τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στο Δυρράχιο της Αλβανίας και εξήγησε πως ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε σ’ ένα «ανάστροφο» ρήγμα, διεύθυνσης βορειοδυτικής – νοτιοανατολικής, το οποίο και στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Σκορδίλη:


 

Το θανατηφόρο χτύπημα του Εγκέλαδου

Ο καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν από τις 04.00 τα ξημερώματα (05.00 ώρα Ελλάδας) την Αλβανία, με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Πληροφορίες κάνουν πλέον λόγο για επτά νεκρούς, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεπεράσει τους 350. Επίσης, οι πληροφορίες μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτηρίων που καταστράφηκαν, οπότε δυστυχώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αναμένεται να αυξηθεί.

Τα περισσότερα κτήρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτήρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα περίπου 150 χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτήρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.