Μεγάλο πρόβλημα η εύρεση κατοικίας για γιατρούς και δημοσίους υπαλλήλους στα νησιά

0

Ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους δημάρχους των νησιών με μεγάλη τουριστική κίνηση, έχει να κάνει με την εύρεση κατοικίας για υπαλλήλους που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα. Αυτό που τονίζουν είναι πως εφόσον εργοδότης είναι το κεντρικό κράτος, θα πρέπει να φροντίσει και για το συγκεκριμένο θέμα.

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου ενέκρινε το ποσό των 80.000 ευρώ ως επίδομα για τους γιατρούς που θα εργαστούν στο κέντρο υγείας του νησιού. Τα χρήματα θα δοθούν στους επικουρικούς και τους αγροτικούς γιατρούς που υπηρετούν στο νησί, κάτι που αποτελεί κίνητρο για την προσέλκυση και άλλων γιατρών. Κάθε επικουρικός γιατρός θα εισπράξει 10.000 ευρώ και κάθε αγροτικός γιατρός με πλήρη θητεία θα πάρει 5.800 ευρώ για ένα έτος.

Ναι μεν ο Δήμος Μυκόνου έχει τα απαραίτητα χρήματα για να προβεί σε τέτοιες ενέργειες, όμως δε συμβαίνει το ίδιο και σε άλλα νησιά. “Στην Πάρο τα ενοίκια είναι χαμηλότερα και υπάρχουν περισσότερα σπίτια. Ομως το πρόβλημα παραμένει ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους που παραμένουν όλο τον χρόνο”, λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος. “Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές φεύγουν το καλοκαίρι που οι ιδιοκτήτες θέλουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους στους τουρίστες. Ομως οι γιατροί, οι πυροσβέστες, οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν βρίσκουν σπίτι να μείνουν. Και ο Δήμος Πάρου αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να δώσει κάποιο επίδομα στους δημόσιους λειτουργούς που θα έρθουν ή θα παραμείνουν στο νησί, γιατί είναι σαφές ότι υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα», τονίζει ο δήμαρχος. Ωστόσο, προσθέτει ότι με την επιδότηση ουσιαστικά δεν μειώνεται το κόστος κατοικίας, τη στιγμή που στα νησιά δεν υπάρχουν πολλά σπίτια κατάλληλα για κατοίκηση τους χειμερινούς μήνες.

Για το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων, ο Δήμος Πάρου έχει ήδη πάρει την απόφαση να χτίσει κατοικίες στον χώρο του πρώην αεροδρόμιο του νησιού. Πρόκειται για έκταση 250 στρεμμάτων και από πλευράς δήμου έχουν γίνει ήδη οι προμελέτες.

«Εχουμε προβλέψει επίδομα σίτισης γιατί ένας αγροτικός γιατρός χρειάζεται κάποιο επιπλέον κίνητρο για να έρθει στη Σέριφο», λέει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης. Ο δήμος νοικιάζει όλο τον χρόνο κάποια σπίτια, τα οποία στη συνέχεια παραχωρεί για κατοικία στους γιατρούς που υπηρετούν στο νησί. «Τα έξοδα αυτά θα έπρεπε να τα αναλάβει το κεντρικό κράτος γιατί οι δήμοι δεν έχουμε χρήματα. Είμαστε αναγκασμένοι να κόψουμε κάποιο έργο για να εξασφαλίσουμε παροχές πρωτοβάθμιας υγείας και αυτό δεν είναι δίκαιο σε σχέση με άλλους δήμους», προσθέτει ο κ. Ρεβίνθης.