Πατούλης: Αυτό είναι το πλάνο της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμάτων

0

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης προαναγγέλει σχέδιο 8 βασικών δράσεων που θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 και με έμφαση στην ανακύκλωση, θα δοθεί βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό θα δοθούν στις 30 Ιανουαρίου, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο. Ο κ. Πατούλης τονίζει ότι, η Περιφέρεια προχωρά στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, επαναπροσδιορίζοντας σε ρεαλιστικότερη βάση τους στόχους για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Ενημερώνει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα μοιραστούν, σταδιακά, στους Δήμους 10.000 καφέ κάδοι και 80 απορριμματοφόρα, με σκοπό τη συλλογή βιοαποβλήτων. Επιπλέον ανακοίνωσε την ίδρυση Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης και τη λειτουργία Help Desk στον ΕΔΣΝΑ για τη στήριξη των δήμων στη διαδικασία αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης.

Μεταξύ των δράσεων που προβλέπει το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής είναι η υποστήριξη των Δήμων με ποσό που θα υπερβαίνει τα €1,4 εκ. για την αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, η προώθηση της ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, μέσα από τη λειτουργία 60 κινητών σημείων, η λειτουργία μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους δήμους, 1.000 σημείων ανακύκλωσης σε στοχευμένες τοποθεσίες, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής.

Για τον ΧΥΤΑ Φυλής, ο κ. Πατούλης αναφέρει: «Στόχος μας είναι να έχει καταργηθεί ο πράσινος κάδος και να υπάρχουν μόνο χωριστά ρεύματα από Διαλογή στην Πηγή. Αυτός ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί έναν χρόνο πριν από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για χωριστή συλλογή όλων των βιοαποβλήτων, που είναι η 31-12-2023. Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά, ο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπορεί επιτέλους να σταματήσει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα».