Σε τροχιά αναγέννησης το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

0

Μια από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ήταν η ανάδειξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μέσω της υπογειοποίησής του προς το Ακροπόλ. Αυτό θα βοηθήσει να εκτεθούν πλήρως και σε ιδανικές συνθήκες οι συλλογές του Μουσείου. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να παραδοθεί η μελέτη σκοπιμότητας η οποία έχει ανατεθεί σε διεθνές γραφείο, έπειτα από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έτσι λοιπόν, πολύ σύντομα αναμένονται εξελίξεις.

Σε ομιλία της σε εκδήλωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τον απολογισμό του 2019 και τα σχέδια του 2020, η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Ο στόχος της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να γίνει ένα μουσείο, όχι απλώς διεθνών προδιαγραφών, αλλά ό,τι καλύτερο για να φιλοξενήσει την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, διεθνώς. Μια αντίστοιχη αναγέννηση, που φιλοδοξούμε και προσβλέπουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει για τον άξονα της Πατησίων, έτσι όπως ορίζεται από την Ομόνοια μέχρι το Πεδίον του Άρεως και τη Φωκίωνος Νέγρη».

Μέσα στο 2019 το Μουσείο υποδέχτηκε 608.876 επισκέπτες, αριθμός που παρουσίασε αύξηση 2,47% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Είναι απόλυτα λογικό ότι η αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα προσελκύσει ακόμα περισσότερο κόσμο, όπως συνέβη με το Μουσείο της Ακρόπολης που τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 είχε 4.750.000 επισκέπτες.

Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει εγκαινιαστεί η πρώτη μεγάλη έκθεση για το 2020 που σχετίζεται με τον μεγάλο εθνικό εορτασμό για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Ο τίτλος της θα είναι «Δι’αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση», δανεισμένος από τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη. Θα ακολουθήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου μια ακόμα μεγάλη έκθεση, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη του Μαραθώνα.