Σκοτείνιασαν τα Β. Προάστια από πελώριο γκριζόμαυρο σύννεφο (φωτό mydimosio.gr)

0

Πριν την καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα, σε περιοχές των Βορείων Προαστίων, ο ουρανός καλύφθηκε από ένα γιγαντιαίο γκριζόμαυρο σύννεφο, σύμφωνα με αναγνώστη μας. Το σύννεφο (αν πρόκειται για το ίδιο ακριβώς φαινόμενο) αυτό ονομάζεται shelf cloud, όπως είχε εμφανιστεί και πριν αρκετές ημέρες στην Αττική.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, χαρακτηριστικό του self cloud είναι η έντονη βροχόπτωση που συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα συνήθως προηγείται ισχυρός άνεμος και ακολουθεί το ξέσπασμα της καταιγίδας.

Τα σύννεφα αυτά προκαλούνται από τις απότομες μετακινήσεις θερμών και ψυχρών αέριων μαζών. Φαίνονται εντυπωσιακά, ίσως ακόμη και τρομακτικά και πολλοί τα μπερδεύουν με ανεμοστρόβιλο. Όμως τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνα. Εξαφανίζονται τόσο γρήγορα όσο γρήγορα εμφανίστηκαν. 

Στείλτε μας ενημέρωση από την περιοχή σας στο support@mydimosio.gr

 

Η πρόγνωση του καιρού:

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού σήμερα, Δευτέρα, στη χώρα, ενώ βελτίωση αναμένεται από την Τρίτη. Το πρωί της Δευτέρας, έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, με τα φαινόμενα στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη Νότια Πελοπόννησο να συνοδεύονται από σποραδικές καταιγίδες.

Για το υπόλοιπο της ημέρας, περιμένουμε περαιτέρω ένταση των φαινομένων από τα δυτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, και βαθμιαία επέκτασή τους σε πολλές περιοχές της χώρας. Εκτός της Δυτικής Ελλάδας, αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά, η Πελοπόννησος, η Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, το εσωτερικό της Θεσσαλίας, τα Δωδεκάνησα και προς το βράδυ οι Κυκλάδες.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Οι βροχές που εκδηλώνονται κατά περιόδους στην Αττική, είναι πολύ πιθανό να ενταθούν πρόσκαιρα από τις απογευματινές ώρες και να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.

«Με τη χρήση περιοχικών προγνωστικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης, είμαστε σε θέση να προβλέψουμε με αυξημένη ακρίβεια και λεπτομέρεια τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο καθώς και την ισχύ της ηλεκτρικής δραστηριότητας», σημειώνει το meteo. Στους χάρτες που ακολουθεί φαίνεται η κατανομή του ολικού υετού έως το βράδυ της Δευτέρας, όπως προβλέπεται από το μοντέλο Bolam, και η ισχύς της ηλεκτρικής δραστηριότητας τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας σύμφωνα με το περιοχικό προγνωστικό μοντέλο Hermes.