Με… Τερζή η διαμαρτυρία για τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης

0

Την αντίθεση τους (ακόμη και με έμπνευση από τραγούδια του δημοφιλούς Πασχάλη Τερζή) στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στη λεωφόρο Βενιζέλου, εξέφρασαν οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Εγνατία με Βενιζέλου.

Οι πολίτες κρατούσαν πανό και πλακάτ που έγραφαν μεταξύ άλλων «Βενιζέλου και Εγνατία η δική μας Πομπηία» και «Τα αρχαία δεν πάνε περίπατο», ενώ ξεχωριστό παλμό έδωσε σχήμα κρουστών. Διαδηλωτές σχημάτισαν με ρεσώ τις λέξεις «in situ» (κατά χώραν). Στην κινητοποίηση πήραν μέρος και «μετρόπληκτοι» καταστηματάρχες.

Κλειστές παρέμειναν για αρκετή ώρα η Βενιζέλου και η Εγνατία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα.

«Καταστροφική» χαρακτήρισε τη διαδικασία της απόσπασης των αρχαιοτήτων η ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, μέλος της Κίνησης Πολιτών, Αλέκα Αλεξοπούλου. Πρόσθεσε δε, ότι μέλη της Κίνησης θα παραστούν και στην αυριανή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην Αθήνα, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου.