Κυρ. Μητσοτάκης: «Έχουμε καταστήσει την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις από το εξωτερικό»

0

Συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg

«Ελπίζω πως κάποια στιγμή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό τύπο πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg και τον δημοσιογράφο John Micklethwait, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως διευκρίνισε «ουσιαστικά ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέπει την είσοδο στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να επιδείξει κανείς αρνητικό τεστ Covid ή να υποστεί περιορισμούς καραντίνας».

«Βλέπω πως πολλά κράτη – μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή την ιδέα. Και πιστεύω πως ο λόγος είναι ότι οι πολίτες τους επιθυμούν να ταξιδέψουν και θέλουν να διευκολύνουν τα ταξίδια όσο το δυνατόν περισσότερο, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτή την στιγμή, προτεραιότητά μας είναι ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών. Στη συνέχεια θα περάσουμε στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα. Όταν θα έχουν εμβολιαστεί αυτές οι δύο πληθυσμιακές κατηγορίες, τότε θα θέσουμε και τις προτεραιότητες ως προς τον εμβολιασμό. Αλλά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τότε θα έχουμε περισσότερα εμβόλια και θα είμαστε σε θέση να τα χορηγούμε ανάλογα με την ζήτηση στην Ελλάδα. Ελπίζουμε πως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως «προχωράμε τη διαδικασία εμβολιασμού με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Έχουμε καταστήσει την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις από το εξωτερικό. Πολλοί επενδυτές στρέφονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά συνεπείς όσον αφορά τα σήματα που στέλνουμε στις αγορές» δήλωσε επίσης ο Πρωθυπουργός, ο οποίος απαντώντας για τις συνέπειες του lockdown στην ελληνική οικονομία, ανέφερε: «Στηρίξαμε τις θέσεις εργασίας. Δεν έχει σημειωθεί αύξηση στα ποσοστά ανεργίας ως αυτή τη στιγμή, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Στόχος μας είναι πάντα να διατηρούμε την παραγωγική βάση της οικονομίας άθικτη, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται».

«Καταφέραμε να κρατήσουμε το λιανεμπόριο ανοιχτό για τρεις εβδομάδες τον Ιανουάριο, με πολύ πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Ελπίζω λοιπόν πως μετά τον Φεβρουάριο, που θα είναι δύσκολος, ο Μάρτιος θα είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων ένας καλύτερος μήνας», σημείωσε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, όπως υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης, «είχαμε πει ότι πρόκειται να το κάνουμε, και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε απόλυτα ότι τηρούμε τον λόγο μας».

«Θα αποπληρώσουμε 3,3 δισεκατομμύρια πρόωρα, από ένα σύνολο 5,1 δισεκ. που έχουμε δανειστεί από το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνεπείς με τις αγορές. Μας έχουν επιβραβεύσει με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Προφανώς αυτό συνδέεται και με τη σημαντική ρευστότητα που είναι διαθέσιμη αλλά πιστεύω ότι αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να υλοποιεί πραγματικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει και την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ιταλίας από τον Mario Draghi: «αποτελεί μια εξαιρετική εξέλιξη για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τυγχάνει να τον γνωρίζω προσωπικά, διότι τον συνάντησα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Πιστεύω ότι κομίζει τεράστια αξιοπιστία. Θα φέρει τεράστια αξιοπιστία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και πιστεύω ξεκάθαρα ότι υπάρχει κοινή ατζέντα (με την Ελλάδα), μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, την οποία είμαι βέβαιος ότι θα υλοποιήσει από την πλευρά του για την Ιταλία. Υπάρχουν κάποια κοινά σημεία με την Ελλάδα: Ο πράσινος μετασχηματισμός, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνέργειες όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας γενικότερα».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού, σε ανεπίσημη μετάφραση:

John Micklethwait: Μαζί μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή σας στο Bloomberg. Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω. Αναρωτιόμουν και θα ήθελα να ξεκινήσω με το καλοκαίρι. Πολύς κόσμος, εμού συμπεριλαμβανομένου, θα ήθελε να έρθει στην Ελλάδα. Τι είδους σύστημα θα εφαρμοστεί για αυτούς που θα έχουν εμβολιαστεί; Θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες όπως αυτή που επίκειται με το Ισραήλ, η οποία προβλέπει πως τα άτομα που θα έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν σχεδόν αυτόματα να διέλθουν στην Ελλάδα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Ήμουν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που έθιξε το θέμα ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια, όταν θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.
Ουσιαστικά ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέπει την είσοδο στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να επιδείξει κανείς αρνητικό τεστ Covid ή να υποστεί περιορισμούς καραντίνας. Και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο στο οποίο συμφωνήσαμε επί της αρχής και με το Ισραήλ. Θα γίνεται αποδεκτό αυτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με στόχο να διευκολύνουμε τα ταξίδια από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Και ελπίζω πως κάποια στιγμή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό τύπο πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει. Για μένα δεν είναι λογικό να μην διευκολύνουμε τα ταξίδια – στον βαθμό βέβαια που θα νιώθουμε άνετα να καλωσορίσουμε αυτούς που θα έχουν εμβολιαστεί.
Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί το πιο πιθανό σενάριο είναι πως θα τους ζητείται μια μορφή αρνητικού τεστ. Αλλά για όσους θα έχουν εμβολιαστεί, θέλουμε να τους διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Βλέπω πως πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ ενδιαφέρονται να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή την ιδέα. Και πιστεύω πως ο λόγος είναι ότι οι πολίτες τους επιθυμούν να ταξιδέψουν και θέλουν να διευκολύνουν τα ταξίδια όσο το δυνατόν περισσότερο, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

John Micklethwait: Έχετε αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για προορισμούς τους οποίους ο κόσμος θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα; Για τα νησιά; Θα εμβολιάσετε πρώτα αυτόν τον πληθυσμό; Δίνετε προτεραιότητα στην οικονομία κατά τον καθορισμό των προτεραιοτήτων εμβολιασμού;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, η Ελλάδα σε γενικές γραμμές τα πήγε καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που ήταν απροσδόκητο κατά μία έννοια δεδομένου ότι η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με την πανδημία, με ένα υποχρηματοδοτημένο σύστημα υγείας.
Αν κοιτάξει, όμως κανείς τα στατιστικά τα πήγαμε καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Και προχωράμε τη διαδικασία εμβολιασμού με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μια απολύτως ψηφιοποιημένη διαδικασία, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη και σε πολλούς Έλληνες. Και μέχρι στιγμής ήμασταν σε θέση να εμβολιάσουμε τους πολίτες με ένα σχετικά γρήγορο ρυθμό. Βεβαίως εξαρτόμαστε σε πολύ σημαντικό βαθμό από τον αριθμό των εμβολίων που λαμβάνουμε από την Ευρώπη. Αναμένω αύξηση στον αριθμό των εμβολίων που θα λάβουμε από το δεύτερο τρίμηνο.
Αυτή την στιγμή, προτεραιότητά μας είναι ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών. Στη συνέχεια θα περάσουμε στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα. Όταν θα έχουν εμβολιαστεί αυτές οι δύο πληθυσμιακές κατηγορίες, τότε θα θέσουμε και τις προτεραιότητες ως προς τον εμβολιασμό. Αλλά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τότε θα έχουμε περισσότερα εμβόλια και θα είμαστε σε θέση να τα χορηγούμε ανάλογα με την ζήτηση στην Ελλάδα. Ελπίζουμε πως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Να σας υπενθυμίσω πως ανοίξαμε τον τουρισμό μας και πέρσι και το κάναμε με απόλυτα ασφαλή τρόπο.
Και μάλιστα πέρσι το καλοκαίρι, δεν είχαμε στη διάθεσή μας τα εργαλεία που έχουμε σήμερα. Δεν υπήρχε το εμβόλιο και σε ό,τι αφορά τα τεστ, είχαμε περιορισμένο αριθμό στην διάθεσή μας. Τώρα έχουμε και την προστασία του εμβολίου αλλά και μεγαλύτερη δυνατότητα διεξαγωγής τεστ, πράγμα που είναι βέβαια εξαιρετικά σημαντικό όταν επιχειρείς να ανοίξεις τη χώρα στον τουρισμό.

John Micklethwait: Υπό αυτή την έννοια, είστε ενοχλημένος με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Η Ελλάδα τα πήγε εξαιρετικά καλά στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Και τώρα με τον εμβολιασμό είστε περίπου στο 6% του πληθυσμού. Αλλά λόγω της αργής εισαγωγής εμβολίων στην χώρα φαίνεται πως υπάρχει θέμα προσφοράς εμβολίων και φαίνεται πως για αυτό ευθύνονται οι Βρυξέλλες. Σε τι βαθμό θεωρείτε πως ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας ότι θα έπρεπε η Ευρώπη να αγοράσει τα εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη συνέχεια να τα διανείμει σε όλα τα κράτη – μέλη σε βάση αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Ουσιαστικά με τον τρόπο