Κυρ. Μητσοτάκης: «Επένδυση σταθμός για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα…»

(Ξένη Δημοσίευση) Ο CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer, Θεσσαλονίκη, Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
0

Ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια των δύο Κέντρων, Ψηφιακής Καινοτομίας, της Pfizer

«Η Θεσσαλονίκη γίνεται πρωτεύουσα της εξωστρέφειας, της νέας σκέψης, των νέων αγορών και το όφελός της από την επένδυση της Pfizer θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, σε βάθος δεκαετίας, ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο θα απασχοληθούν πάνω από 700 άτομα», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του Παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να τιμήσουν με τη σειρά τους τον Αλμπερτ Μπουρλά, έναν πρωτοπόρο στη μάχη κατά του covid, και να βελτιώσουν το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τονίζοντας πως οι ανεμβολίαστοι είναι οι πρώτοι στόχοι του κορωνοϊού και δηλώνοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο αυτό το δώρο της επιστήμης.

Ήδη μέχρι τώρα στα δύο Κέντρα εργάζονται πάνω από 500 άτομα, το 15% αυτών είναι Έλληνες που επέστρεψαν από χώρες του εξωτερικού για να ζήσουν και να εργαστούν στην πατρίδα τους, συνολικά οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν σε 1.100 και το όφελος για τη Θεσσαλονίκη θα είναι 650.000.000 ευρώ, σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή στο 0,4% του ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

«Ο Αλμπερτ Μπουρλά επέστρεψε στο σπίτι του»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι απλά χαρούμενος, αλλά είναι και συγκινημένος που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη σε μια ξεχωριστή στιγμή για τη Pfizer, για την πόλη και για τον Άλμπερτ Μπουρλά, για τον οποίο σημείωσε ότι ένας βέρος Θεσσαλονικιός, που διέπρεψε εκτός Ελλάδας, έγινε διευθύνων σύμβουλος σε μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες στον κόσμο.

«Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του covid 19 φέρει την προσωπική σφραγίδα του Άλμπερτ. Θυμάμαι σε μια από τις πρώτες συνομιλίες μας, όταν ήταν τόσο πεπεισμένος για την βεβαιότητα ότι το εμβόλιο θα δουλέψει, που είχε επενδύσει στην παραγωγή του, πριν αυτό καλά καλά λάβει όλες τις εγκρίσεις από τους οργανισμούς φαρμάκων. Και σήμερα ο Άλμπερτ επιστρέφει στο σπίτι του και δίνει το δίνει το δικό του ξεχωριστό στίγμα σε μία επένδυση σταθμό για την πόλη, αλλά και για την Ελλάδα συνολικά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρωτεύουσα της εξωστρέφειας η Θεσσαλονίκη

Τόνισε ότι στους βασικούς λόγους που ο κ. Μπουρλά επέλεξε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη τα δύο αυτά Παγκόσμια Κέντρα, είναι, πέρα από την ξεχωριστή σχέση με τη γενέτειρα του, το άξιο έμψυχο δυναμικό της πόλης.

«Η Θεσσαλονίκη γίνεται η πρωτεύουσα της εξωστρέφειας, της νέας σκέψης, των νέων αγορών. Μαζί της, μαζί με τη Θεσσαλονίκη, αλλάζει πρόσωπο και όλη η Ελλάδα γίνεται έδρα μεγάλων ξένων επενδύσεων», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Προσανατολίζεται πια στην εξωστρέφεια, στην τεχνολογία, στις εξαγωγές. Αυτό μεταφράζεται σε αυξημένο δημόσιο πλούτο, περισσότερη απασχόληση, περισσότερη κοινωνική ευημερία γιατί τα στρατηγικά βήματα που γίνονται στην καινοτομία αφήνουν ένα συνολικό αποτύπωμα το οποίο πηγαίνει πέρα και πάνω από τις άμεσες θέσεις απασχόλησης οι οποίες δημιουργούνται.

Η καρδιά του έμψυχου δυναμικού της Pfizer είναι οι απόφοιτοι των δημοσίων Πανεπιστημίων μας. Κυρίως του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και τα δύο κέντρα συνεργάζονται με τα ελληνικά μας Πανεπιστήμια, με τα ερευνητικά μας ινστιτούτα σε σταθερή βάση. Και χαίρομαι που είναι εδώ οι εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων μας που τόσα πολλά πιστεύω έχουν να συνεισφέρουν στο ανθρώπινο δυναμικό που θα κάνει πράξη την επόμενη μέρα της Ελλάδας.

Όταν μια εταιρεία κολοσσός όπως η Pfizer επιλέγει να εγκατασταθεί εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι δεδομένο ότι γύρω από τη δραστηριότητά της θα αναπτυχθούν πολλές άλλες μικρότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες που μέσα από το πνεύμα της συνεργασίας, που η ίδια η έννοια της καινοτομίας μας επιβάλλει να υιοθετήσουμε, θα έχουν πολλαπλά οφέλη για την πόλη της Θεσσαλονίκης».

Ελληνόπουλα επιστρέφουν από το εξωτερικό

Μίλησε για τα Ελληνόπουλα που επιστρέφουν από το εξωτερικό για να δουλέψουν στη επένδυση της Pfizer και σημείωσε:

«Είναι εντυπωσιακό ότι παραπάνω από 50 νέα παιδιά, 15% του ανθρώπινου δυναμικού που ήδη έχετε προσλάβει, είναι νέες και νέοι που επέλεξαν να επιστρέψουν από το εξωτερικό. Το Rebrain Greece γίνεται πραγματικότητα εδώ πέρα στη Pfizer. Είχα, μάλιστα, την ευκαιρία και πριν να συνομιλήσω με κάποιους από τους επιστήμονες οι οποίοι ξαναγύρισαν ύστερα από χρόνια στην Ελλάδα. Αναφέρω ενδεικτικά την Κρυσταλλία Σαραντοπούλου και τον Δημήτρη Σούδη. Επέστρεψαν από την Ολλανδία. Τον Ανέστη Γρηγοριάδη -τον είδαμε και πριν στο βίντεο- από την Αγγλία. Την Κέλλυ Βαρβάτου η οποία γύρισε από τη Σλοβακία. Και είμαι σίγουρος ότι στην επόμενη συνάντησή μας θα συναντήσουμε πολύ περισσότερους.

Αναφέρθηκε στη βράβευση μιας ακόμα καινοτόμας ελληνικής επιχείρησης από το Elevate Greece για την οποία είπε ότι “δραστηριοποιείται σε αυτό το οικοσύστημα το οποίο έχουμε στηρίξει με τρόπο πολύ ουσιαστικό και πιστεύω αποτελεσματικό, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα, με ένα πλέγμα παρεμβάσεων υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων».

Ο πρωθυπουργός είπε πως «όταν μια εταιρεία κολοσσός όπως η Pfizer, επιλέγει να εγκατασταθεί εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι δεδομένο ότι γύρω από τη δραστηριότητά της θα αναπτυχθούν πολλές άλλες μικρότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες που μέσα από το πνεύμα της συνεργασίας, που η ίδια η έννοια της καινοτομίας μας επιβάλλει να υιοθετήσουμε, θα έχουν πολλαπλά οφέλη για την πόλη της Θεσσαλονίκης».

Ξενάγηση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε από τον κ. Μπουρλά στις εγκαταστάσεις της Pfizer και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του λέγοντας:

«Είναι ένα όχι απλά σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, είναι ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο έρχεται στην κυριολεξία από το μέλλον το οποίο προάγει την ευρηματική σκέψη, τη συνεργασία, δίνει έμφαση στην ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ελεύθερου χρόνου και αντιλαμβάνεται ότι πολλές φορές οι πιο καλές, οι πιο ενδιαφέρουσες, οι πιο καινοτόμες ιδέες δεν έρχονται όταν καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή μας, αλλά όταν συνομιλούμε με τους συνεργάτες μας σε όμορφους χώρους, όπως αυτούς που έχετε διαμορφώσει ή όταν ενδεχομένως μπορεί να αθλούμαστε στους χώρους αναψυχής και εκγύμνασης που προσφέρει η εταιρεία.
Και πραγματικά εδώ δεν μιλάμε απλά για καλές θέσεις εργασίας, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Μιλάμε και για την ποιότητα της εργασίας. Γι’ αυτό και η Pfizer βραβεύεται ως μία από τις εταιρείες που προσφέρει καλή ποιότητα εργασίας στους εργαζόμενους και αυτό μερικές φορές είναι εξίσου σημαντικό με τις απολαβές που κάποιος μπορεί να παίρνει από τη δουλειά του. Αυτή η ικανοποίηση, αυτός ο ενθουσιασμός, αυτή η χαρά να έρχεσαι σε έναν εργασιακό χώρο ο οποίος σε σέβεται και ο οποίος σου δίνει τις δυνατότητες να ξετυλίξεις πραγματικά τη δημιουργικότητά σου και το ταλέντο σου.

Και μιας και εμείς σκεφτόμαστε -και είναι εδώ και ο Υπουργός Ανάπτυξης τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω διότι και ο ίδιος υποστήριξε πάρα πολύ αυτήν την επένδυση και ξεμπλόκαρε πολλά γραφειοκρατικά και διαδικαστικά εμπόδια για να γίνει τελικά πράξη- αλλά και εμείς όταν σκεφτόμαστε το μέλλον των χώρων που θα φιλοξενούν δημόσιες υπηρεσίες, Υπουργεία, καθώς και εμείς θα δρομολογήσουμε, πιστεύω σε μία 5ετία από τώρα, τη μετεγκατάσταση πολλών Υπουργείων σε έναν καινούριο χώρο στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, αγαπητέ ‘Αλμπερτ, κάπως έτσι θα φαντάζομαι και εγώ τους χώρους που θα μπορούν να φιλοξενούν πια δημόσιους υπαλλήλους, αυτό είναι το μέλλον των εργασιακών χώρων και χαίρομαι πάρα πολύ που γίνεται πράξη εδώ πέρα στις δικές σας εγκαταστάσεις».

«Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το πώς η Κυβέρνησή μας προωθεί την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Χθες είχα την ευκαιρία να βρεθώ σε μία θεμελίωση ενός πολύ σημαντικού έργου, ενός ακόμα μεγάλου Data Center το οποίο γίνεται στην Αθήνα, το οποίο θα καταστήσει την Ελλάδα κόμβο ψηφιακών υποδομών και αντίστοιχες τέτοιες επενδύσεις δρομολογούνται και στη Θεσσαλονίκη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εύχομαι -και ελπίζω- και το Thessintech να μπορεί -το οποίο έχουμε υποστηρίξει πάρα πολύ- να προχωρήσει στους ρυθμούς που έχουμε προδιαγράψει, ώστε και το οικοσύστημα της τεχνολογίας να βρει και ένα χώρο που θα αποτελεί στην κυριολεξία το σπίτι του και θα μπορεί να φιλοξενεί πολλές διαφορετικές εταιρείες σε εγκαταστάσεις που είμαι σίγουρος ότι θα είναι αντίστοιχες με αυτές τις οποίες είδαμε σήμερα».

Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στη Θεσσαλονίκη και απηύθυνε έκκληση προς τους ανεμβολίαστους να εμπιστευτούν το εμβόλιο και να το κάνουν.

Έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν

«Η Θεσσαλονίκη η οποία σήμερα φιλοξενεί έναν πρωτοπόρο στη μάχη κατά του Covid, οφείλει να τον τιμήσει, καλύπτοντας την καθυστέρηση που, δυστυχώς, παρουσιάζει μαζί με την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα στους εμβολιασμούς», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν -και το έχουμε πει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους- ότι οι ανεμβολίαστοι σήμερα είναι οι πρώτοι στόχοι του κορονοϊού. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και ας κάνουμε βίωμά μας αυτό για το οποίο μίλησε και ο ‘Αλμπερτ πριν: πρώτα η επιστήμη. Να δώσουμε το λόγο πραγματικά στους επιστήμονές μας οι οποίοι με κάθε τρόπο μας λένε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε για να μπορέσουμε, πρώτα και πάνω απ’ όλα, να είμαστε εμείς ασφαλείς. Όταν σήμερα, δυστυχώς, στη χώρα μας πεθαίνουν ακόμα 20, 30, 40 άνθρωποι κάθε μέρα και η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι, δεν είναι απλά κρίμα, είναι ένα δράμα. Διότι θα μπορούσαν πάρα πολλοί από αυτούς τους θανάτους να είχαν αποφευχθεί αν κάναμε την πολύ απλή κίνηση, την απλή επιλογή να πάμε έστω και τώρα να εμβολιαστούμε. Εγώ προσωπικά φεύγοντας από εδώ θα πάω να κάνω την 3η δόση του εμβολίου όπως μου υποδεικνύουν οι ειδικοί. Και αυτό το δώρο της επιστήμης στον άνθρωπο δ