Ο Τσιόδρας, ο Αβραμόπουλος και το σκάνδαλο των εμβολίων

0

Πριν από 11 χρόνια περίπου, την ίδια εποχή με το φετινό ξέσπασμα του κορωνοϊού, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας  Σωτήρης Τσιόδρας είχε βρεθεί και πάλι στην ίδια θέση στο υπουργείο Υγείας, αντιμέτωπος με μια μικρότερης επικινδυνότητας κατάσταση, την γρίπη Η1Ν1. Εκείνη την περίοδο υπουργός Υγείας της χώρας ήταν ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος από το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ενημέρωνε τους πολίτες για την εξέλιξη της πανδημίας. Όταν ο υπουργός διαπίστωσε την χρησιμότητα του Σωτήρη Τσιόδρα του οποίου οι διαγνώσεις για την γρίπη Η1Ν1 ήταν ανεκτίμητες τον έχρισε αρμόδιο, όπως και σήμερα για την ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπως και σήμερα.

Την ίδια εποχή ξεσπά ένα μεγάλο σκάνδαλο: το υπουργείο Υγείας κάνει παραγγελίες εκατομμυρίων αντιγριπικών εμβολίων, πολύ περισσότερα σε αριθμό από τον συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας. Ένα σκάνδαλο που διερευνάται ακόμα και δεν αφορά μόνο στον μεγάλο αριθμό αλλά και ενδεχομένως σε άλλες ακατάλληλες φαρμακευτικές ουσίες

Η Ελλάδα, αρχή της κρίσης, χρεώνεται με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για άχρηστα εμβόλια κι ο Δ. Αβραμόπουλος “προστατεύεται” στην Ε.Ε., ως επίτροπος.

Τι είχε δημοσιευτεί τότε στην Εφημερίδα των Συντακτών

Η υπόθεση των αντιγριπικών εμβολίων τα οποία το υπουργείο Υγείας (επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου) παράγγελνε κατά εκατομμύρια δόσεις την περίοδο 2009-2010 εντάσσεται στην έρευνα των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς που έχει άμεση σχέση με τη Novartis, αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς οι παραγγελίες γίνονταν μέσω αυτού. Με αφορμή τον ιό της γρίπης που είχε κάνει θραύση τότε και παρουσιαζόταν από πολλά ΜΜΕ ως η επερχόμενη… Αποκάλυψη, οι αρμόδιες αρχές είχαν παραγγείλει απίστευτες ποσότητες συσκευασμένων εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων, αλλά και γενναία ποσότητα της ουσίας οσελταμιβίρη (η βασική δραστική ουσία του αντιγριπικού Tamiflu), για παρασκευή του φαρμάκου στην Ελλάδα.

Το κόστος των αντιιικών φαρμάκων που αγοράστηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ (Tamiflu της Roche και Relenza της GlaxoSmithKline) έφτανε τα 12 εκατ. ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι πριν καν τελειώσει το σχετικό απόθεμα, κάποιοι λειτούργησαν… προνοητικά και προχώρησαν σε νέα παραγγελία τόνων δραστικής ουσίας, με αποτέλεσμα οι αποθήκες να γεμίσουν από το εν λόγω σκεύασμα.

Το 2011 το υπουργείο Υγείας (επί υπουργίας Μ. Ξενογιαννακοπούλου) είχε καταφέρει να ακυρώσει παρτίδες εκατομμυρίων δόσεων οι οποίες είχαν γίνει από την προηγούμενη ηγεσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου.Το κόστος των παρτίδων έως εκείνη τη στιγμή έφτανε τα 80 εκατ. ευρώ.

Πως εξελίχθηκε η γρίπη  Η1Ν1 παγκοσμίως

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τουλάχιστον 12.220 άνθρωποι στον πλανήτη είχαν πεθάνει από τη νέα γρίπη, από την έναρξη της πανδημίας τον Απρίλιο του 2009 ως το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.

Ο οργανισμός ανακοίνωσε στις 11 Ιουνίου 2010 ότι η πανδημία γρίπης είχε λιγότερα θύματα από την κοινή γρίπη. Ειδικότερα, από την πανδημία του 2009 πέθαναν σε όλο τον κόσμο 18.156 πολίτες, τη στιγμή που οι θάνατοι από την εποχική γρίπη κυμαίνονται από 250.000- 500.000 παγκοσμίως.  Επίσημα η πανδημία έληξε στις 10 Αυγούστου 2010. Μέχρι εκείνη την ημέρα οι θάνατοι υπολογίζονταν γύρω στους 20.000