Οι Δήμοι πανελλαδικά “γκαζώνουν” για το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης

0

Το Ηράκλειο Κρήτης ανήκει πλέον στους Δήμους που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν προγράμματα ηλεκτροκίνησης.

Πρόσφατα ο Δήμος απόκτησε δύο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία μεσαίας κατηγορίας, που θα προστεθούν στον υπάρχον στόλο των mini bus. Μάλιστα το ένα από αυτά βρίσκεται ήδη στο αμαξοστάσιο και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, μαζί με τους Αντιδημάρχους Γιάννη Αναστασάκη, Κώστα Βαρδαβά και Γιώργο Σισαμάκη, είχαν τη δυνατότητα να το δουν από κοντά και να μάθουν περισσότερα για τα όσα θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία. την ευκαιρία να το δει από κοντά και να ενημερωθεί για τις δυνατότητές του.

Τα λεωφορεία αυτά αναμένεται να βγουν στους δρόμους της πόλης στις αρχές του 2020 και σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ, θα διερευνηθεί το πως θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις κυκλοφοριακές ανάγκες της πόλης.

Όπως δήλωσε στο cretapost o Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης:

« Στο πλαίσιο του έργου “Κοινές δράσεις για τη δημιουργία πράσινων, περιβαλλοντικά φιλικών διαδρομών, μέσα σε τουριστικές περιοχές, με το ακρωνυμιο, ECORouTs”, πραγματοποιείται η προμήθεια δύο ηλεκτροκίνητων λεωφορείων τα οποία θα διατεθούν στο κοινό για δωρεάν μετακίνηση προς το κέντρο του Ηρακλείου».

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Αναστασάκης: “ Σήμερα παραλήφθηκε το πρώτο. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και ο στόχος είναι να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούνται ως τρίτη γραμμή mini bus μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, κατ’ εκτίμηση, τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Η μετακίνηση των πολιτών πλέον θα γίνεται με ένα μέσο πολύ φιλικό προς το περιβάλλον, με μηδέν κατανάλωση, μηδέν ρύπους και μηδενικό θόρυβο, με τα δύο αυτά ηλεκτροκίνητα λεωφορεία να επιφέρουν μια σημαντική αναβάθμιση στον ήδη επιτυχημένο θεσμό των mini bus“.

Συνεχίζοντας ο κ. Αναστασάκης είπε: «Το επικρατέστερο σενάριο είναι να φτιάξουμε μια τρίτη γραμμή προς το νότο, προς τον ανισόπεδο κόμβο της Κνωσού, από τον οποίο θα γίνεται η αφετηρία των λεωφορείων προς το κέντρο της πόλης, την Πλατεία Κορναρου».

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί οτι τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία θα βοηθήσουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση ανθρώπων που μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, μιας και διαθέτουν ενσωματωμένη πτυσσόμενη ράμπα που διευκολύνει την επιβίβαση και αποβίβαση από το λεωφορείο.

Όπως τόνισε ο κ Αναστασάκης: “Ότι κι αν κάνουμε πλέον στο Δήμο, σκεφτόμαστε τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Έτσι, αυτό είναι το πρώτο όχημα που έχει αυτόματη ράμπα για τα αναπηρικά αμαξίδια και μάλιστα χαμηλώνει το ίδιο το όχημα ώστε να μπορεί εύκολα να ανέβει και να κατέβει κάποιος με αναπηρικό αμαξίδιο“.

Κατόπιν της επίσκεψής του στο αμαξοστάσιο, ο Δήμαρχος δήλωσε: «Μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε από κοντά το πρώτο από τα δυο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία που αποκτήσαμε πρόσφατα. Εφόσον όλα πάνε καλά, τους πρώτους μήνες του 2020 θα έρθει και το δεύτερο και σύντομα θα τεθούν αμφότερα στην διάθεση των δημοτών, προσφέροντας τους έναν εναλλακτικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο μετακίνησης. Ο Δήμος Ηρακλείου κάνει το πρώτο του μεγάλο βήμα στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, προς την οποία οφείλουμε έτσι κι αλλιώς να προχωρήσουμε, συντονισμένα, γρήγορα και αποτελεσματικά».

Η προμήθεια των ηλεκτροκίνητων λεωφορείων έχει ενταχθεί στην πράξη «Κοινές Δράσεις για τη Δημιουργία Πράσινων – Περιβαλλοντικά Φιλικών Διαδρομών μέσα σε Τουριστικές Περιοχές»,μεακρωνύμιο «ECOROUTs», του Προγράμματος Συνεργασίας «INTERREG V-Α Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».

Η πράξη «ECOROUTs» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην προκειμένη περίπτωση, η απόκτηση των δύο ηλεκτροκίνητων λεωφορείων συνολικού κόστους 748.960,00 ευρώ χρηματοδοτείται και από πόρους του Δήμου Ηρακλείου (248.960,00 €).

Πηγή: cretapost.gr