Γιατί απορρίπτονται οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα;

1

Χιλιάδες δικαιούχοι που ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, απορρίπτονται από το koinonikomerisma.gr και την χορήγηση του έκτακτου επιδόματος χωρίς καμία εξήγηση και αιτιολογία…

Μάλιστα, το ΥΠΟΙΚ, μετά τα βέλη που εξαπέλυσε στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε τη λειτουργία ειδικής σελίδας για ενστάσεις.

Επίσης ειδικός τηλεφωνικός αριθμός λειτουργεί από το πρωί της Πέμπτης, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για το αν είναι δικαιούχοι ή όχι του κοινωνικού μερίσματος.

Μέχρι στιγμής έχουν εξυπηρετηθεί τουλάχιστον 150 πολίτες. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 213 162 1000

Ας δούμε παρακάτω…

Δείτε επίσης: Κοινωνικό μέρισμα: Ανοίγει ειδική σελίδα για ενστάσεις

Οι βασικοί λόγοι απόρριψης των αιτήσεων είναι:

  1. Η υπέρβαση των εισοδηματικών κριτηρίων. Οι πολύτεκνες οικογένειες, για να λάβουν το μέρισμα θα πρέπει να έχουν συνολικό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και οι υπόλοιποι δικαιούχοι μέχρι 15.000 ευρώ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2019 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018. Η υπέρβαση του ορίου έστω και για ένα ευρώ, τους αφήνει έξω από τη λίστα των δικαιούχων.
  2. Το μπλόκο λόγω τεκμηρίων.  Η υπουργική απόφαση αναφέρεται σε «φορολογητέο εισόδημα». Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή λαμβάνει υπόψη το εισόδημα που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις για το οποίο φορολογήθηκε ο ενδιαφερόμενος. Δηλαδή μπορεί το εισόδημα του αιτούντος να είναι 14.500 ευρώ, αλλά η τεκμαρτή δαπάνη να είναι 16.000 ευρώ, τότε αυτομάτως τίθεται εκτός μερίσματος.
  3. Τα εισοδηματικά όρια που καθορίζει η απόφαση, αφορούν στο «οικογενειακό εισόδημα» και όχι στο ατομικό. Δηλαδή λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των μελών της οικογένειας, όπως του αιτούντος, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών.  Π.χ. αν ένα από παιδιά έχει κάποιο εισόδημα από μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, το οποίο δηλώθηκε στην εφορία, τότε προστίθεται στο εισόδημα των γονέων. Και φυσικά αν το άθροισμα είναι μεγαλύτερο από το όριο για τη λήψη του μερίσματος, τότε ο δικαιούχος «κόβεται».
  4. Το ίδιο ισχύει και για τις τραπεζικές καταθέσεις. Λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών της οικογένειας, τόσο των συζύγων όσο και των παιδιών, που είχαν εντός του 2018. Έτσι, στην περίπτωση που καταγράφεται υπέρβαση του ορίου των 20.000 ευρώ, η αίτηση απορρίπτεται από τος σύστημα.
  5. Σε ότι αφορά στα άτομα με αναπηρία, υπάρχει μια μεγάλη αδικία, καθώς η απόφαση προβλέπει ότι δικαιούχοι του μερίσματος είναι όσοι λαμβάνουν επιδόματα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) και είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα της Η.ΔΙ.ΚΑ. στις 30/11/2019. Όμως, υπάρχει το επίδομα παρα-τετραπληγίας, το οποίο χορηγείται από τον ασφαλιστικό φορέα του δικαιούχου, εφόσον πληρούνται σωρευτικά συγκεκριμένες ιατρικές και ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Εάν πληρούνται οι ιατρικές αλλά δεν πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις, τότε ο δικαιούχος το διεκδικεί από τον ΟΠΕΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ΑΜΕΑ, λαμβάνουν μόνο το επίδομα παρα-τετραπληγίας από τον ασφαλιστικό τους φορέα, δεν θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα.
  6. Τα στοιχεία για τους ανέργους (βραχυχρόνιους και μακροχρόνιους), έχουν ληφθεί από τον ΟΑΕΔ και έχουν συνδυαστεί με τα στοιχεία του taxisnet. Αν υπάρχει κάποιο λάθος ή κακή μεταφορά των στοιχείων, ο δικαιούχος οφείλει να προσέλθει άμεσα, στον ΕΦΚΑ ή στον ΟΑΕΔ ή στα ΚΕΠ προκειμένου να βρει τα σωστά στοιχεία και να μην χάσει το μέρισμα.