ΔΕΗ: Δεν θα γίνει απόλυση και δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια

0

Διαβεβαιώσεις για βελτίωση των υπηρεσιών και καμία αύξηση στα τιμολόγια παρείχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, υπογραμμίζοντας ότι θέλει να περιορίσει τους λόγους για τους οποίους θα θέλει κάποιος πελάτης να φύγει από την επιχείρηση. 

Τα νέα εμπορικά πακέτα, θα περιλαμβάνουν και εκπτώσεις στα τιμολόγια για όσους υπογράψουν νέα συμβόλαια και θα είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των βασικών αλλαγών που προωθούνται με στόχο τον μετασχηματισμό της επιχείρησης,  αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στην μείωση του προσωπικού, χωρίς όμως να γίνει καμία απόλυση όπως υπογράμμισε.

 

Τα βασικά σημεία των πρωτοβουλιών για τη ΔΕΗ:

  • Ψηφιοποίηση δικτύων: Με την εγκατάσταση ξένων μετρητών, προγραμματίζεται η είσοδος της επιχείρησης στην ηλεκτροκίνηση. Θα τοποθετηθούν 1.000 σταθμοί φόρτισης σε όλη τη χώρα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, ενώ μεσοπρόθεσμα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στους 10.000 σταθμούς.
  • Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η ΔΕΗ εισπράττει πλέον περισσότερα απ’ όσα τιμολογεί, καθώς 80.000 καταναλωτές έχουν μπει στο πρόγραμμα διακανονισμών και μέσα στους προηγούμενους τέσσερις μήνες αυξήθηκε σε 55.000 οι αποκοπές στρατηγικών κακοπληρωτών. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η έκδοση ομολόγου, για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Εργαζόμενοι: Σχετικά με την μείωση των εργαζομένων, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι προβλέπονται 4.500 αποχωρήσεις και 800 προσλήψεις. Το 60% των εργαζόμενων θα φύγει με συνταξιοδότηση και το υπόλοιπο 40%, εφόσον πρώτα εξαντληθούν οι άλλες επιλογές μέσω μεταφοράς σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ και μετατάξεις στο Δημόσιο, θα εφαρμοστεί η εθελουσία έξοδος με όρους που θα συμφωνηθούν με τη ΓΕΝΟΠ. Στόχος είναι από 15.526 το 2018 και 15.300 το 2019 προβλέπεται να μειωθούν σε 11.500 το 2024.
  • Λιγνιτικές μονάδες: Μέχρι το 2023, θα έχει ολοκληρωθεί η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW. Το 2020 αποσύρονται οι μονάδες Αμύνταιο 1-2, το 2021 οι Καρδιά 3-4, το 2022 οι Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4 και το 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5. Σύμφωνα με τον κ. Στάσση οι μονάδες αυτές  υπολειτουργούν επειδή δεν είναι ανταγωνιστικές. Μάλιστα, η ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι θα διεκδικήσει αποζημίωση για το γεγονός ότι οι λιγνιτικές μονάδες, αν και ζημιογόνες, παραμένουν σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια προκειμένου να διασφαλισθεί ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.