Ευρωπαϊκό βραβείο ενεργειακής πρωτοπορίας για την Τήλο

0

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά», η Τήλος κατέχει την πρωτιά ανάμεσα σε δέκα ευρωπαϊκά νησιά. Μάλιστα στο νησί βρίσκεται το πρώτο ολοκληρωμένο έργο, το οποίο μάλιστα έχει περάσει σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας.

Επιπλέον, το έργο της Τήλου διαθέτει την πρώτη σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από Υβριδικό Σταθμό (ΥΒΣ) στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπογεγραμμένη από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ελληνικό ενεργειακό όμιλο Eunice Energy Group (EEG), που υλοποίησε και λειτουργεί το έργο, όπως επίσης και σύμβαση εικοσαετούς λειτουργίας (PPA).

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κλειδί της επιτυχίας σε μία τέτοια προσπάθεια, είναι η εμπλοκή στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης όλες οι κατηγορίες φορέων σε μία νησιωτική κοινότητα: οι πολίτες, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι τοπικές επιχειρήσεις και ο τομέας της εκπαίδευσης. Η υποστήριξή τους είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση της βέλτιστης πολιτικής ενεργειακής μετάβασης στην εκάστοτε νησιωτική κοινότητα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει στο ακριτικό νησί των 500 κατοίκων γι’ αυτό και τα τελευταία δύο χρόνια η Τήλος έχει αποσπάσει δύο βραβεία. Αυτό του νικητή της κατηγορίας Ενεργειακά Νησιά και το “Πολίτη” κατόπιν online ψηφοφορίας μεταξύ 12 έργων και αφορά την «ενεργειακή επανάσταση» με στόχο την απεξάρτηση από ακριβές και ρυπογόνες εισαγωγές ενέργειας και την στροφή προς ανανεώσιμες πηγές. Η Τήλος είναι πλέον ένα ενεργειακά αυτάρκες νησί, όπου η χρήση ΑΠΕ αυξάνεται συνεχώς.