Κτηματολόγιο: Κίνδυνος μπλακ άουτ στις μεταβιβάσεις ακινήτων

0

Μπλακάουτ στις μεταβιβάσεις και στις αγοραπωλησίες ακινήτων προκαλεί η δυσκολία στη συγκρότηση των επιτροπών ενστάσεων.

Μέχρι να επιλυθούν οι ενστάσεις, τα ακίνητα παραμένουν μπλοκαρισμένα.

Αν και το πρόβλημα δεν είναι σημερινό βρίσκεται και πάλι στη επικαιρότητα λόγω της επικείμενης ανάρτησης στο Κτηματολόγιο για τον Δήμο της Αθήνας που αρχίζει στις 15 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην όλη διαδικασία της κτηματογράφησης όπου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει για 2 μήνες (τέσσερις οι κάτοικοι εξωτερικού και το Δημόσιο) να ελέγξουν πως έχει καταγραφεί η περιουσία τους κι αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να υποβληθούν απαραίτητες ενστάσεις.

Η διαφορά ωστόσο με το προηγούμενο στάδιο (αυτό της προανάρτησης που ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου) είναι ότι εδώ όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν, γίνονται μόνο μέσω των αρμόδιων επιτροπών ενστάσεων εφόσον δεν αφορούν επικαιροποίηση στοιχείων ή πρόδηλα σφάλματα.

 

Και εδώ σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα του Κτηματολογίου, έγκειται το μεγάλο πρόβλημα. Οι επιτροπές που συνεδριάζουν μία φορά την εβδομάδα (και αποτελούνται από δικαστικούς, τοπογράφους, νομικούς με τους αναπληρωτές τους και γραμματεία) έχουν πρόβλημα στη συγκρότηση τους –κυρίως- λόγω της απασχόλησης των τοπογράφων μηχανικών σε έργα κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Μοντέλο δασικών χαρτών

Σε μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος όπως λέει στην εφημερίδα “TΑ ΝΕΑ” ο συντονιστής του έργου (για τον Δήμο της Αθήνας) και εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, Γιώργος Δημητρίου θα εφαρμοστεί το ”μοντέλο που εφαρμόστηκε στους δασικούς χάρτες”.

Αυτό σημαίνει όπως ο ίδιος εξηγεί, πως θα εξεταστούν /κυρωθούν σε πρώτη φάση οι περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις και στη συνέχεια θα ενημερωθούν τα μέλη των Επιτροπών ενστάσεων για τις εκκρεμότητες που θα υπάρξουν.

«Mέχρι να επιλυθούν οι αντιρρήσεις, τότε τα ακίνητα είναι μπλοκαρισμένα και δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε πράξη, αγορά, μεταβίβαση κλπ) συμπληρώνει.

To πρόβλημα δυστυχώς δεν αφορά μόνο στον Δήμο της Αθήνας. Κι αυτό διότι από τον Μάρτιο έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ξεκινούν αναρτήσεις σε διαφορετικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: Νέα