Κτηματολόγιο : Τέλος οι παρατάσεις, αρχίζουν οι διευκολύνσεις και τα πρόστιμα

0

Σε 18 νομούς σε όλη τη χώρα η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης στο Κτηματολόγιο λήγει μέσα στον Οκτώβριο.

Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δοθούν νέες παρατάσεις, αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες πρέπει να τρέξουν για να δηλώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία αλλά και να βάλουν το χέρι στην τσέπη αφού από την αρχή του επόμενου έτους έχει προγραμματιστεί η ενεργοποίηση των προστίμων.

Ειδικότερα, στις 14 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για τη Χαλκιδική και στις 31 Οκτωβρίου για Δράμα, Ξάνθη, Καβάλα, Ροδόπη, Γρεβενά, Ιωάννινα, Βοιωτία, Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αρκαδία, Λασίθι, Ηράκλειο (στο μισό), Δυτική Αττική και Μαγνησία.

Tα πρόστιμα

Οπως τονίζεται, η ενεργοποίηση των προστίμων αναμένεται από τις αρχές του επόμενου έτους. Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα αλλάξουν τα ύψη των προστίμων, τα οποία θα επιβάλλονται κλιμακωτά, ανάλογα με τον χρόνο που καθυστερεί ο κάθε ιδιοκτήτης να δηλώσει την περιουσία του στο Κτηματολόγιο.

Από το Κτηματολόγιο ξεκαθαρίζουν πως «καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες δηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί». Οπως επισημαίνουν, οι ιδιοκτήτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων.

«Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους» αναφέρουν. «Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής αξιοποίησης των προστίμων».

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων γλιτώνοντας από την πολύωρη αναμονή στις ουρές, το Κτηματολόγιο εφαρμόζει τη διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης» για να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.

Επιπλέον, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τους αναδόχους στα Γραφεία Κτηματογράφησης, από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους, σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα εντοπισμού κ.ά. Εναλλακτικά, αντί για την επίσκεψη των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου, καθώς και πληρωμής του πάγιου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κτηματολόγιο είτε καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο (210-6505.600) είτε στον τετραψήφιο αριθμό 1015, ενώ μπορούν να επισκεφθούν και την ιστοσελίδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr.