Συμψηφισμός της επιστροφής φόρου με χρέη σε Ταμεία, Τροχαία και Δήμους

0

Σύμφωνα με νομοθετική διάταξη που θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για πρώτη φορά, η επιστροφή φόρου δεν θα συμψηφίζεται μόνο με χρέη προς την εφορία. Πλέον, θα λαμβάνονται υπόψη τυχον οφειλές προς τους Δήμους (δημοτικά τέλη, ύδρευση, κλήσεις), τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και προς την Τροχαία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αν κάποιος φορολογούμενος οφείλει σε οποιονδήποτε δημόσιο φορέα, η ΑΑΔΕ θα συμψηφίζει αυτομάτως το ποσό που πρέπει να του επιστραφεί με αυτό που οφείλει.

Αν για παράδειγμα υπαρχουν βεβαιωμένες οφειλές προς τους ΟΤΑ για δημοτικά τέλη ή κλήσεις ή τα πρόστιμα για αυθαίρετα, αυτές θα συμψηφίζονται με τυχόν επιστροφές από φόρο εισοδήματος. Προς το παρόν, από τη διαδικασία συμψηφισμού εξαιρούνται οι οφειλές σε ΔΕΚΟ, όμως όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Real News, υπάρχουν σκέψεις αυτό να εφαρμοστεί μεταγενέστερα, αφού πρώτα εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν κωλύματα νομικής φύσης.

Φέτος, η ΑΑΔΕ φέτος έτρεξε μαζικά την διαδικασία των αυτόματων συμψηφισμών της επιστροφής φόρου εισοδήματος που αφορούσαν τα έτη 2015-2019, με μη ρυθμισμένα χρέη των φορολογουμένων, κυρίως τον ΕΝΦΙΑ. Εάν μετά τον συμψηφισμό προκύψει επιστροφή φόρου, όποιο και αν είναι το ποσό, θα πιστωθεί στο λογαριασμό του φορολογουμένου.