Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. | Νέα σειρά κινητοποιήσεων κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

0

Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.).

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. εξήγγειλε:

1. Από τη Δευτέρα 30/8 και κάθε ημέρα, δράσεις στα Νοσοκομεία για μη εφαρμογή του νόμου της υποχρεωτικότητας (γενικές συνελεύσεις, συνέχιση απεργίας – αποχής, καταλήψεις στις διοικήσεις, συγκεντρώσεις και όποια άλλη δράση αποφασίσουν οι διοικήσεις των σωματείων).

2. Την Τετάρτη 1/9, ημέρα έναρξης ισχύος του σχετικού νόμου, συγκεντρώσεις όλων των εργαζομένων στις 07:00 στις πύλες των Νοσοκομείων.

3. «Με τη πρώτη πράξη αναστολής καθηκόντων που θα εκδοθεί για συνάδελφο σε οποιαδήποτε μονάδα του ΕΣΥ, την επόμενη ημέρα προκηρύσσουμε στάση εργασίας 10:00 – 15:00 και συγκεντρώσεις στις 11:00 σε υπουργείο Υγείας, υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες και στις πύλες των Νοσοκομείων.

Σύμφωνα με την Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν., «μαζικότατα» ήταν τα συλλαλητήρια που οργάνωσε χθες, Πέμπτη, σε όλη τη χώρα κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. «Συμμετείχαν όλοι μαζί ενωμένοι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι συνάδελφοι με αίτημα κανένας συνάδελφος να μη χάσει τη δουλειά του και την αγωνία για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας μετά την 1 Σεπτεμβρίου 2021.

Το πρώτο μέτρο της κυβέρνησης αναπλήρωσης όσων τεθούν σε αναστολή εργασίας ήταν η τρίτη στη σειρά αναστολή των κανονικών αδειών από 1η Σεπτεμβρίου 2021. Πολλοί συνάδελφοι που προγραμμάτισαν λίγες ημέρες άδεια τον Σεπτέμβριο με βάση τις ανάγκες της υπηρεσίας, δεν μπορούν να κάνουν χρήση. Είναι άδικο μετά από 19 μήνες συνάδελφοι της πρώτης γραμμής να οδηγούνται σε αναστολή καθηκόντων με ούτε ένα ευρώ μισθό.

Μέχρι 31 Αυγούστου είναι ασφαλείς για το σύστημα και συνεχίζουν να εργάζονται στην πρώτη γραμμή περιθάλποντας ασθενείς και την επόμενη ημέρα 1 Σεπτεμβρίου θα είναι επικίνδυνοι. Στα επιχειρησιακά σχέδια που καταρτίζουν τα Νοσοκομεία περιλαμβάνεται η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο. Ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων! Αυτό είναι το σχέδιο αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων».

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει πως «ο εξαναγκασμός, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία. Οι υγειονομικοί είναι παράδειγμα προς μίμηση. Έχουν εμβολιαστεί σε υψηλότατα ποσοστά του 90% (συνυπολογίζοντας το ποσοστό των συναδέλφων που διαθέτουν φυσική ανοσία). Περισσότερο από κάθε επαγγελματική ομάδα που μας κουνάνε το δάκτυλο δημοσίως. Τηρούμε τα μέτρα προστασίας εμβολιασμένοι και μη και δεν υπάρχει καμία εστία διασποράς του ιού στα Νοσοκομεία που να ευθύνεται το υγειονομικό προσωπικό για το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει πως «έδωσε και δίνει αγώνες υπέρ του εμβολιασμού» και καλεί «όλους τους συναδέλφους, έστω και τις τελευταίες ημέρες, να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Δεν πρόκειται, όμως, να επιτρέψουμε συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε τη πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1 Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο».

Η αίτηση ακύρωσης που υπέβαλε η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. στο Συμβούλιο Επικρατείας προσδιορίστηκε για την Ολομέλεια τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2021 και τις επόμενες ημέρες θα προσδιοριστεί και η εκδίκαση της αναστολής του μέτρου.