Παγκόσμια Ημέρα Ζώων | Ποιά πέντε είδη απειλούνται με εξαφάνιση στην Ελλάδα

0

Στην μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα απειλούμενα είδη, την άγρια φύση και την προστασία του περιβάλλοντος, στοχεύουν εκδηλώσεις και αναφορές σήμερα 4 Οκτωβρίου 2021 που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2021.

Ανά τον κόσμο υπάρχουν είδη υπό εξαφάνιση. Μεταξύ αυτών, στην Ελλάδα, είναι η φώκια Μονάχους Μονάχους (φωτο) και ο φυσητήρας.

Μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους

Θεωρείται από τα σπανιότερα θηλαστικά της Ευρώπης. Περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας ζει στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι στις ελληνικές θάλασσες κολυμπούν περίπου 300. Στη Γυάρο φιλοξενείται το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της, ενώ πολύ σημαντικό είναι το θαλάσσιο πάρκο στην Αλόννησο.

Στην Ελλάδα η θλιβερή πραγματικότητα καταδεικνύει ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια οι θανατώσεις του συγκεκριμένου θηλαστικού, το οποίο προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία. Μόνο τον περασμένο Ιούλιο είχε βρεθεί νεκρός ο «Κωστής», η μεσογειακή φώκια στην Αλόννησο, που έφερε διαμπερές τραύμα από ψαροντούφεκο.

Χελώνα Καρέτα Καρέτα

Στην χώρα μας βρίσκεται το 60% περίπου από τις φωλιές που δημιουργούνται συνολικά, καθώς κάθε χρόνο οι χελώνες Καρέτα Καρέτα επιστρέφουν στην ίδια παραλία για να εναποθέσουν τα αβγά τους. Μόνο 1 στα 1.000 χελωνάκια θα επιβιώσει, όπως αναφέρει το WWF στην ιστοσελίδα του.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο από τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της Καρέτα Καρέτα: το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου με τις έξι παραλίες ωοτοκίας στον Κόλπο του Λαγανά, και ο νότιος Κυπαρισσιακός κόλπος, στη δυτική Πελοπόννησο. Πλαστικές σακούλες, τα αγκίστρια από τα παραγάδια, τα δίχτυα των ψαράδων και η ολοένα και μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη σε παραλίες της χώρας που χρησιμοποιούνται για την ωοτοκία, ανάμεσα στις απειλές που αντιμετωπίζει η Καρέτα Καρέτα.

Φυσητήρες

Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο. Στις ελληνικές θάλασσες έχουν βρει το ιδανικό τους «σπίτι», ωστόσο απειλούνται από τη μόλυνση, τα πλαστικά που καταπίνουν και τα διερχόμενα πλοία.

Η «Ελληνική Τάφρος», που εκτείνεται από τη βόρεια Κεφαλονιά μέχρι τη νότια Ρόδο και είναι η περιοχή όπου η ευρασιατική συναντά την αφρικανική τεκτονική πλάκα στη Μεσόγειο, φιλοξενεί περίπου 200 φυσητήρες.

Τα μεγάλα βάθη στην περιοχή αυτή, όπως το γνωστό Φρέαρ Οινουσσών στα ανοιχτά της Πύλου (σ.σ. το βάθος ξεπερνά τα 5.000 μέτρα.) είναι ιδανικά για τη διαβίωση και την αναπαραγωγή του συγκεκριμένου θαλάσσιου είδους.

Γύπες

Όπως σημειώνεται από το WWF, στο εθνικό πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου στον Έβρο συνυπάρχουν αρμονικά με την παραδοσιακή κτηνοτροφία, 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης. Ανάμεσά τους ο μαυρόγυπας και ο ασπροπάρης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τρία ζευγάρια ασπροπάρη ζουν στο δάσος Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, αναφέρει χαρακτηριστικά το WWF.

Κόκκινο ελάφι

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός αυτής της ράτσας, βρίσκεται στην Πάρνηθα. Κάποτε το κόκκινο ελάφι ζούσε σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα. Η αποψίλωση των δασών, η παράνομη υλοτομία και η λαθροθηρία μείωσαν δραματικά τον πληθυσμό, κατατάσσοντας το συγκεκριμένο θηλαστικό στην κατηγορία με τα είδη υπό εξαφάνιση.

Πηγή: WWF, ΕΡΤ