Η Δι@ύγεια μαρτυρά το υπουργικό ταξίδι… χλιδής στη Νέα Υόρκη (έγγραφα)

0

Η «dolce vita» υπουργικών στελεχών στη Νέα Υόρκη, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 11 τελικά στον αριθμό, έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση για τα έξοδα.

Ταξίδεψαν στην αμερικανική μητρόπολη με συνοδεία συμβούλων σε θέση business class στο αεροπλάνο και διέμειναν σε πανάκριβα ξενοδοχεία, κάνοντας λογαριασμό που αν μη τι άλλο προκαλεί εντύπωση.

Με αφορμή την αποκάλυψη της εφημερίδας Δημοκρατία, το mydimosio.gr αναζήτησε τα ντοκουμέντα. Η κα. Μενδώνη, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Δι@ύγεια, ταξίδεψε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού business class. Το εισιτήριό της  κόστισε 2.700 ευρώ.

Διέμενε μάλιστα σε ένα χλιδάτο ξενοδοχείο στο κέντρο του Μανχάταν. Η τιμή διανυκτέρευσης; Μόλις… 663 ευρώ.

Επί πέντε διανυκτερεύσεις, το συνολικό ποσό για τη διαμονή της απαιτητικής κυρίας Μενδώνη στη Νέα Υόρκη, με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, έφτασε τα 3.315 ευρώ.

Εννοείται ότι η υπουργός Πολιτισμού ελάμβανε και ημερήσια αποζημίωση 100 ευρώ.

Συνολικά, τα έξοδά της για μετακίνηση, διαμονή και ημερήσια αποζημίωση έφτασαν τα 7.017 ευρώ για το χρονικό διάστημα 19-25 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα υπόλοιπα έξοδα, τα οποία θα χρεωθούν στο υπουργείο Πολιτισμού, για μετακινήσεις στη Νέα Υόρκη, φαγητό ή οτιδήποτε άλλο.

Η Λίνα Μενδώνη είχε μαζί της τρεις συμβούλους: την Αννα Παναγιωταρέα, τη Μαρία Ξένη Γαρέζου και τον Κωνσταντίνο Καρτάλη. Η μετακίνηση – διαμονή της κυρίας Παναγιωταρέα, όπως αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια, δεν θα επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο.

Ελαβε, ωστόσο, ημερήσια αποζημίωση 100 ευρώ (100×5=500). Οι άλλοι δύο σύμβουλοι της υπουργού Πολιτισμού ταξίδεψαν στην οικονομική θέση, διέμειναν σε πιο… φθηνά ξενοδοχεία, της τάξεως των 320 ευρώ και των 260 ευρώ το βράδυ.

Έλαβαν, επίσης, ημερήσια αποζημίωση, 100 ευρώ ο κ. Καρτάλης και 80 ευρώ η κυρία Γαρέζου. Το όλο «πακέτο» κόστισε στους Ελληνες φορολογουμένους 14.562 ευρώ.

Την μπάνκα τίναξε στον αέρα και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Συνολικά, τα αεροπορικά εισιτήρια και η διαμονή της, μαζί με τα έξοδα της συμβούλου της, έφτασαν στο ποσό των 9.530 ευρώ.

Το «παρών» έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, τα έξοδα μετακίνησης του οποίου άγγιξαν τα 3.300 ευρώ, και η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, που εκταμίευσε το ποσό των 4.298 ευρώ για μετακινήσεις από κοινού με μία συνεργάτιδα της.

Στη Νέα Υόρκη ταξίδεψε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αλλά ήταν πιο οικονομικός.

Για αεροπορικά εισιτήρια, όπως αναγράφεται στη σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας η οποία δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια, δαπανήθηκαν 1.155 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο υφυπουργός Υγείας ταξίδεψε σε οικονομική θέση, ενώ το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεινε κόστισε για τρεις διανυκτερεύσεις 564 ευρώ, δηλαδή 188 ευρώ το βράδυ.

Οι προαναφερθέντες πέντε υπουργοί και υφυπουργοί προστίθενται στη λίστα των κ. Στέλιου Πέτσα (κυβερνητικός εκπρόσωπος), Νίκου Δένδια (υπουργός Εξωτερικών), Κώστα Φραγκογιάννη (υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια), Αντώνη Διαματάρη (υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό), Αδωνη Γεωργιάδη (υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και Τάκη Θεοδωρικάκου (υπουργός Εσωτερικών).