EastMed: Μία ιστορική συμφωνία που αναβαθμίζει την Ελλάδα και απομονώνει τον Ερντογάν

0

Mία νέα εποχή στην ενεργειακή θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη σηματοδοτεί η υπογραφή της Διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, με τη στήριξη της Ιταλίας, για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed στο Ζάππειο.

Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηττήθηκε άμεσα και έμμεσα, τόσο στην επικοινωνιακή προπαγάνδα που επένδυσε τα τελευταία 24ωρα, αλλά και επί της ουσίας. Η Τουρκία βλέπει  να μένει εκτός ενεργειακού νυμφώνος, την ώρα που οι αραβικές χώρες ζητούν να σταματήσει η παρέμβασή της στη Λιβύη. Αυτά προς το παρόν. Τα επόμενα βήματα του Σουλτάνου θα είναι σπαμωδικά και θα συνεχίσει την επιθετική ρητορική, όπως και οι επιτελείς του.

Πρόκειται για μία ιστορική μέρα για τη χώρα μας με οφέλη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Περιλαμβάνει και ρήτρα ασφαλείας, πράγμα σημαντικότατο για εμάς.

Ποια είναι όμως όλα αυτά τα οφέλη;

Το mydimosio.gr μίλησε με ειδικούς και σας παραθέτει τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας που σηματοδοτεί μία νέα εποχή.

Mε απλά λόγια για τον αναγνώστη που δεν έχει εμβαθύνει, η συμφωνία αυτή σημαίνει… άφθονο και φθηνό φυσικό αέριο από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Με τον αγωγό East Med επιτυγχάνονται ταυτόχρονα δύο στρατηγικοί στόχοι:
  • Η Ευρώπη διαφοροποιεί τον ενεργειακό της σχεδιασμό και μειώνει την εξάρτηση της από τη Ρωσία.
  • Η Ελλάδα αναβαθμίζεται ως ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη και ταυτόχρονα αφήνει εκτός παιχνιδιού την Τουρκία.

Ο EastMed περιλαμβάνεται στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (Projects of Common Interest) καθώς συμβάλλει στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας με τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, ενώ αναδεικνύει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακής γέφυρας της ΕΕ.

Kοινώς θα έχουμε μία ευρωπαϊκή ομπρέλα, και ιδιαίτερα όταν πρόκειται και για συμφέροντα κι άλλων χωρών, τότε ο Ερντογάν σίγουρα μπαίνει στη… γωνία.

Το έργο σε… αριθμούς

Ο αγωγός EastMed εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, με σχεδιαζόμενη δυναμικότητα 10 δισ. κ.μ. φ.α. ετησίως, και αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα:

– 165 χλμ., περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο.

– 732 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη.

– 421 χλμ. περίπου Υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο.

– 292 χλμ. περίπου μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού κόλπου

– 17 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του Πατραϊκού κόλπου.

– 245 χλμ. για τη διάσχιση της Δυτικής Ελλάδας μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας.

 

Οι δηλώσεις των τριών πολιτικών αρχηγών

Μητσοτάκης: Ο EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική

Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Νετανιάχου: Ο αγωγός προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή

Για ιστορική ημέρα για το Ισραήλ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι άνοιξε το κοίτασμα του Λεβαθιάν και υπάρχει μεγάλη ποσότητα με εξαιρετική ανάπτυξη, την ώρα που το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνίες και με αραβικές χώρες.

Όπως και οι προηγούμενοι, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι ο αγωγός δεν απειλεί κανέναν και κάλεσε όποια χώρα το επιθυμεί να συνδράμει, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε Ιταλία και Αίγυπτο, λέφγοντας ότι η συμμετοχή τους θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το έργο.

Αναστασιάδης: Ιστορικό γεγονός η σημερινή ημέρα

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία των χωρών έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι τρεις χώρες να μπορούν να προωθούν έργα με γεωπολιτική αξία. Ο αγωγός, ανέφερε, έχει τεράστια γεωπολιτική αξία για τις χώρες και την ευρύτερη περιοχή, ενώ θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ η οποία μετέχει στη χρηματοδότηση του έργου.

Η τριμερής συνεργασία έχει θεμελιωθεί σε ένα σχήμα αυτονόητης πολιτικής αξίας, που εδράζεται στις ιστορικά κοινές αξίες, με στόχο την οριστική επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην εύφλεκτη περιοχή, ανέφερε. «Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Το αντίθετο, κάθε χώρα που το επιθυμεί είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ανέφερε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κύπρου, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις και να ενισχύσει την αξία των πόρων, συμβάλλοντας στην ασφάλεια στην περιοχή.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν και στην ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, ένα έργο που επίσης έχει την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ.