Ελληνικό Δημόσιο αλά Ντουμπάι;

0

Oι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών μέσω των δημόσιων οργανισμών και φορέων που διαχειρίζονται.

Η τάση αυτή αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, όπου το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ασκείται η οικονομική και ιδιαίτερα η δημοσιονομική πολιτική δεν μπόρεσε να εκσυγχρονιστεί για να αντιμετωπίσει της προκλήσεις που δημιούργησε η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη και γενικότερα η παγκοσμιοποίηση.

Είναι πλέον γενικότερα αποδεκτό -όπως επανέλαβε ο οικονομολόγος και πανεπιστημιακός Βασίλειος Ράπανος κατά την τελετή υποδοχής του ως τακτικό μέλος στην Ακαδημία Αθηνών- ότι η ποιότητα διακυβέρνησης μιας χώρας είναι αντανάκλαση της ποιότητας των θεσμών της. Και υγιείς μπορούν να χαρακτηριστούν οι θεσμοί που είναι ανοικτοί, αποτελεσματικοί, λογοδοτούν και με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στο να γίνει και ο δημόσιος τομέας πιο αποδοτικός και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Κι ενώ στις άλλες χώρες που υπήχθησαν σε προγράμματα στήριξης, αλλά και κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωσης (Ε.Ε. 28), η ποιότητα διακυβέρνησης παρέμεινε σχεδόν σταθερή, από το 2000 και μετά, στην Ελλάδα υπήρξε μια σταθερή επιδείνωση, όπως γράφει η Σοφία Εμμανουήλ στη Ναυτεμπορική.

Η ψηφιακή Εσθονία…


Η Εσθονία συχνά αναφέρεται ως παράδειγμα διότι έφερε επανάσταση στο σύστημα καταβολής φόρων με το e-Tax, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιτρέπει στους Εσθονούς να πληρώνουν φόρους με ένα κλικ, μέσα σε τρία έως πέντε λεπτά. Αυτή η υπηρεσία οδήγησε περίπου το 98% των φορολογουμένων να χρησιμοποιούν την ψηφιακή επιλογή.

Ντουμπάι: Μετασχηματισμός 


Ως παράδειγμα αναφέρεται και το DubaiNow, που προσφέρει πληροφορίες και πρόσβαση σε περισσότερες από 50 κυβερνητικές υπηρεσίες 24 φορέων του εμιράτου. Οι πολίτες μπορούν να διαχειριστούν λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και πρόστιμα κυκλοφορίας οχημάτων, να παρακολουθήσουν την κατάσταση βίζας, να ανανεώσουν εμπορικές άδειες και να καταχωρήσουν την άδεια αυτοκινήτου. Το Smart Dubai έκανε το ντεμπούτο του Rashid, ενός συμβούλου που τροφοδοτείται με τεχνητή νοημοσύνη και δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις των πολιτών. Οι πληροφορίες ενημερώνονται από τους οργανισμούς σε συνεχή βάση και αυτόνομα.