Ποιος είναι ο ξένος expert στην ψηφιακή στρατηγική που θα βοηθήσει το Υπουργείο Επικρατείας;

3

Ένα πρόσωπο, κομβικό, και έμπειρο πήρε μεταγραφή για το Υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως έγινε γνωστό πως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Πιερρακάκης συμπεριέλαβε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ψηφιακής στρατηγικής, τον πρώην πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες. Η Εσθονία είναι μια χώρα που, με ταχύτατα βήματα, ψηφιοποίησε όλες τις δραστηριότητες του Δημοσίου. Μάλιστα, είναι η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο.

Επί των ημερών του κ. Ίλβες συντελέστηκε το λεγόμενο ψηφιακό θαύμα στη χώρα τη Βαλτικής.

Ο πρώην εσθονός πρόεδρος, μαζί με άλλες προσωπικότητες ανάλογου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα συμμετέχει στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, τη σύσταση της οποίας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας ο κ. Πιερρακάκης.

Το who is who

Ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών τη δεκαετία του 1990,  ο Τόμας Χέντρικ Ιλβες υπήρξε ο τέταρτος πρόεδρος της Εσθονίας (2006-2016), την περίοδο της ψηφιακής επανάστασης στη χώρα. Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη στις 26 Δεκεμβρίου του 1953 από γονείς εσθονούς πρόσφυγες.

Μεγάλωσε στις ΗΠΑ και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Νιου Τζέρσεϊ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο RadioFreeEurope και υπηρέτησε επί σειρά ετών ως πρεσβευτής στο Μεξικό, στον Καναδά και στις ΗΠΑ (1993).

Το 1996 έγινε υπουργός Εξωτερικών και διατήρησε το αξίωμα μέχρι την παραίτησή του, το 1998. Την ίδια χρονιά εξελέγη πρόεδρος του Κόμματος του Λαού και δημιούργησε συμμαχία με τους Μετριοπαθείς. Το 1999 έγινε ξανά υπουργός Εξωτερικών μέχρι το 2002, οπότε και διαλύθηκε ο λεγόμενος «Τριπλός συνασπισμός». Εξελέγη ευρωβουλευτής το 2004 με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Εσθονίας.