Σε μία πλατφόρμα οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου

0

Στους τέσσερις βασικούς πυλώνες για την στήριξη των επιχειρήσεων στην χώρα, τις υποδομές, δεξιότητες, σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και ψηφιακές υπηρεσίες αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στην ομιλία του στο συνέδριο «Future of Retail» της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα ο υπουργός τόνισε ότι «στο σχεδιασμό της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να μπορέσει να πραγματοποιήσει απλουστεύσεις εντός του 2020 οι οποίες θα είναι πολλαπλές και θα αφορούν τα βασικά γεγονότα της διαχείρισης και της καθημερινότητας μιας επιχείρησης». Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν τα διάφορα συστήματα του κράτους συνομιλήσουν μεταξύ τους. «Εκτιμούμε ότι πριν παρέλθει το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς θα έχουμε αναρτήσει μια πλατφόρμα, την gov.gr. Στην πλατφόρμα αυτήν θα συγκεντρώνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου. Εκτιμούμε ότι σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει θα είναι ένα ‘οικοδόμημα’ στο οποίο θα προστίθενται διαρκώς νέα πράγματα». Όπως επεσήμανε «θα ξεκινήσουμε από δυο ψηφιακές υπηρεσίες, την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση. Και βήμα βήμα θα προσθέτουμε διαρκώς διαδικασίες είτε για επιχειρήσεις, είτε για πολίτες σε αυτήν την πύλη με στόχο να περάσουμε εκεί το σύνολο των αλληλεπιδράσεων του πολίτη, του εμπόρου, του επιχειρηματία με το κράτος».

Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι «όταν αναρτηθεί αυτή η πλατφόρμα, ένας από τους τρόπους ταυτοποίησης θα είναι ο πολίτης να χρησιμοποιεί τους κωδικούς των τραπεζικών του λογαριασμών που έχει στην τράπεζά του», δηλαδή τους κωδικούς που χρησιμοποιεί στις ηλεκτρονικές του τραπεζικές συναλλαγές.

Όσον αφορά στις υπηρεσίες, στόχος είναι η απλοποίηση των γεγονότων ζωής, το gov.gr που θα είναι κεντρικός πυλώνας για όλους. «Αν διαλειτουργήσουμε τα βασικά μητρώα του κράτους κλείνουμε τον μεγαλύτερο όγκο του προβλήματος. Ωστόσο οι πιο συχνές αλληλεπιδράσεις με το Δημόσιο είναι η εξουσιοδότηση κι η υπεύθυνη δήλωση, για αυτό και ξεκινήσαμε με αυτές κι έπεται η συνταγογράφηση, έτσι το κράτος θα μπορεί να μετράει το τι συνταγογραφείται και αυτό να μπορεί να διεκπεραιώνεται άυλα, να πηγαίνει στο κινητό, ενδεχομένως κάποιες συνταγές να πραγματοποιούνται ίσως κι από απόσταση».