Προκαλεί η Άγκυρα | Αμφισβητεί τις ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας & Κύπρου!

0

Σε εξέλιξη ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας

Με ρηματική διακοίνωση προκαλεί η Άγκυρα, λίγες μέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε γίνεται για έργα που γίνονται, όπως αναφέρει, σε περιοχές της υφαλοκρηπίδας της για τα οποία έργα θα πρέπει να ερωτηθεί και να ζητηθεί και η άδεια της!

Τα έργα που φωτογραφίζει η Τουρκία είναι η διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και ουσιαστικά αμφισβητεί τις ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.

Με χαμηλές προσδοκίες, ξεκίνησαν στην Αθήνα, οι διερευνητικές επαφές, δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου θα αξιολογηθεί η συνολική στάση της Άγκυρας.

Οι δύο αντιπροσωπείες συναντώνται σε κεντρικό ξενοδοχείο. Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας όπως πάντα ο πολύπειρος διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης.

Από τη σημερινή ημέρα αναμένεται να διαπιστωθεί, εάν πράγματι η Τουρκία επιθυμεί οι επαφές να προχωρήσουν ή πρόκειται για μια κίνηση «καλής θέλησης» εν όψη της Συνόδου Κορυφής. Για αύριο, είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή πολιτικών διαβουλεύσεων.

Στο μεταξύ διεργασίες γίνονται στις Βρυξέλλες εν όψει της Συνόδου Κορυφής, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία. Παράλληλα τίθεται και το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως οι επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές και σημειώνει πως είναι ένας άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι στις επαφές αυτές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία.

Ειδικότερα, πιάνουν το νήμα των συνομιλιών ως αφέθηκαν κατά τον 61ο γύρο, που διεξήχθη στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να διερευνήσουν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ομονοεί και η αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

H Άγκυρα, εμμένει στην τακτική των προκλήσεων. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με ρηματική διακοίνωση που απέστειλε σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτεί να της ζητήσουν άδεια για να προχωρήσουν σε «δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται πως ο 62ος γύρος διεξάγεται λίγες ημέρες μετά τις επικρίσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας μας. Επίσης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πως παρακολουθεί με πραγματική ανησυχία τον τελευταίο χρόνο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε ειδική αναφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στην προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή.

πηγή: ΕΡΤ