Η καταστροφή στην Εύβοια από δορυφόρο

0

Η υπηρεσία Copernicus ενεργοποιήθηκε για να χαρτογραφήσει την έκταση που έχει καεί από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια που καίει για δεύτερο 24ωρο και παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών δεν έχει καταστεί δυνατό να περιοριστεί.

Το απόγευμα της Τρίτης (13.08.2019) ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας να ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε επίσης: Οι καπνοί από την Εύβοια προκαλούν ασφυξία στην Αθήνα

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Η πρώτη δορυφορική φωτογραφία της φωτιάς στην Εύβοια δόθηκε από το Copernicus τέσσερις ώρες μετά την ενεργοποίηση της υπηρεσίας. Μάλιστα, ο πυκνός καπνός δεν επέτρεψε την πλήρη καταγραφή της καταστροφής.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους και για να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την καταστροφική πυρκαγιά.