Έτσι στήνεται η νιγηριανή απάτη με τα βαμμένα ευρώ (εικόνες)

2

Με αφορμή την χθεσινή σύλληψη δύο αλλοδαπών, ηλικίας 34 και 37 ετών, στην Πάτρα σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για προπαρασκευαστικές ενέργειες παραχάραξης νομίσματος, πλαστογραφίας πιστοποιητικών και απάτης, το mydimosio.gr ανοίγει τον φάκελο “νιγηριανή απάτη”.

Η πρόσφατη υπόθεση

Τα κατασχεμένα χρήματα από την Πάτρα

Οι δύο αλλοδαποί προσέγγισαν επιχειρηματία της Πάτρας και με το πρόσχημα της δυνατότητας πολλαπλασιασμού και παραχάραξης χαρτονομισμάτων, του ζήτησαν 50.000 ευρώ μετρητά σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, τα οποία θα τα πολλαπλασίαζαν και θα του επέστρεφαν 110.000 ευρώ. Ευτυχώς στήθηκε επιχείρηση, αφού το υποψήφιο θύμα δεν ψάρωσε, και συνελήφθησαν.

Mαύρη… μαυρίλα πλάκωσε

Το κόλπο

Οι επιτήδειοι, με τη γνωστή μέθοδο της «νιγηριανής απάτης», αποσπούν μικρά και μεγάλα χρηματικά ποσά, αναλόγως το… δόλωμα, υποσχόμενοι «αληθινά» χαρτονομίσματα που είναι δύσκολο να ανιχνευτούν ως πλαστά.

Τα μέλη της σπείρας προέρχονται κυρίως από χώρες της Αφρικής, όπως η Νιγηρία και το Καμερούν, αλλά και από την Ελλάδα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στα υποψήφια θύματα παρουσιάζονται ως συγγενείς πρέσβεων, αλλά και ως μέλη διπλωματικών οικογενειών, ώστε να κρατήσουν κρυφή την πραγματική τους ταυτότητα και να… εντυπωσιάσουν τους «πελάτες».

φωτό αρχείου ΕΛ.ΑΣ.

Το βασικό υλικό είναι ένα μαύρο χαρτί, το οποίο φέρει το υδατογράφημα ενός γνήσιου χαρτονομίσματος -και κατόπιν ειδικής χημικής επεξεργασίας- παίρνει το χρώμα του αυθεντικού. Για να γίνουν δηλαδή περισσότερο πιστευτοί οι πατεώνες αποχρωματίζουν μπροστά στα θύματα ορισμένα γνήσια χαρτονομίσματα με… ειδικά υγρά. 

Τα θύματα εντυπωσιάζονται σε κλάσματα δευτερολέπτου, κατά τη σύντομη αυτή επίδειξη των αετονύχηδων, με αποτέλεσμα να δίνουν παραγγελίες για μεγάλα χρηματικά ποσά. Τελικά παραλαμβάνουν χαρτονομίσματα μέσα σε βαλίτσες τα οποία είναι μεν μαύρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν τα… αληθινά!

Δείτε αποκλειστική εικόνα που εξασφάλισε το mydimosio.gr

Προσοχή και στο email σας

Μήνυμα που καταφτάνει στον παραλήπτη (συνήθως μέσω email, αν και αρκετά παλαιότερα είχαν αναφερθεί και περιπτώσεις επιστολών που κατέφθαναν μέσω ταχυδρομείου) και υποτίθεται πως προέρχεται από έναν πρίγκηπα/ υπουργό/ επιχειρηματία κτλ από τη Νιγηρία (ή από κάποια άλλη αφρικανική χώρα), που ζητά βοήθεια για να βγάλει τα χρήματά του (ή διαμάντια, ή άλλα περιουσιακά στοιχεία) από τη χώρα, υποσχόμενος μερίδιο στον «συνεργάτη» του.

Πρόκειται για έναν ακόμη τρόπο αλίευσης θυμάτων.

Προσοχή.

Δείτε επίσης: ‘Ετσι θα ελέγχετε την γνησιότητα των χαρτονομισμάτων από τα πλαστά (εικόνες)