Προβλήματα στην παράδοση κινέζικων αυτοκινητων στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

0

Πέραν της διεθνούς ανησυχίας γύρω από την εξάπλωση του κορωνοϊού φαίνεται ότι η νόσος έχει και σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και συγκεκριμένα την αυτοκινητοβιομηχανία. Εταιρείες-κολοσσοί αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόβλημα με τις παραδόσεις αυτοκινήτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η Hyundai έκλεισε το μεγαλύτερο εργοστάσιό της – και παράλληλα το μεγαλύτερο παγκοσμίως από πλευράς παραγωγής – στην Κορέα για 5 ημέρες, εκεί όπου κατασκευάζονται 1.4 εκατομμύρια μοντέλα της Hyundai και Kia κάθε χρόνο.

Παράλληλα, η Nissan ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου θα σταματήσει προσωρινά την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Kyushy της Ιαπωνίας, ενώ και η Renault Samsung θα κλείσει για 4 ημέρες το εργοστάσιό της στη Μπουσάν της Κορέας.

Αντίστοιχες παύσεις παραγωγής αναμένεται να συμβούν και σε εργοστάσια της Fiat-Chrysler μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην Ευρώπη, καθώς και σε άλλες εταιρείες παγκοσμίως.

Ο λόγος για αυτές τις παύσεις παραγωγής είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα με τα εργοστάσια των προμηθευτούν σχεδόν όλων των κατασκευαστών όχι μόνο σε χώρες κοντά στην Κίνα.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Κίνα με τον κορωνοϊό έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των αρχών, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 1.000, κάτι που έχει οδηγήσει στο σταμάτημα της παραγωγής –μεταξύ άλλων– πολλών εργοστασίων ανταλλακτικών για αυτοκίνητα (π.χ. στην περίπτωση της Hyundai έχουν τελειώσει τα καλώδια για τα ηλεκτρονικά συστήματα των αυτοκινήτων).

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στις γραμμές παραγωγής, κάτι που έχει αντίκτυπο παγκοσμίως στις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πληροφορίες από στελέχη της ελληνικής αγοράς κάνουν λόγο για επερχόμενες καθυστερήσεις στην παράδοση καινούργιων αυτοκινήτων στους νέους τους ιδιοκτήτες στη χώρα μας, λόγω των επιπτώσεων στην παραγωγή του κορωνοϊού.

Το πρόβλημα μάλιστα αναμένεται να ενταθεί εφόσον και κατά πως φαίνεται ο κορωνοϊός εξελίσσεται σε μια παγκόσμια επιδημία, αφού νέα κρούσματα σε πολλές χώρες του πλανήτη εμφανίζονται καθημερινά.

πηγή: newsauto.gr